Venezuela skärper tonen mot USA

Publicerad

Venezuelas socialistpresident Nicolás Maduro har beslutat att införa visumtvång för alla amerikaner som besöker landet.

Han säger att det är ett sätt att få kontroll på ”USA:s inblandning” i det latinamerikanska landet.

– För att skydda vårt land, har jag bestämt att införa ett system med obligatoriska visa för alla amerikaner på väg in i Venezuela, sade Maduro i ett brandtal inför anhängare utanför presidentpalatset Miraflores i Caracas.

Utan att avslöja särskilt många detaljer meddelade han att venezuelanska myndigheter har gripit en amerikansk pilot med latinamerikanskt ursprung för spioneri.

Maduro sade även att USA:s förre president George W Bush och förre vicepresidenten Dick Cheney samt de båda senatorerna Bob Menedez och Marco Rubio är ”terrorister”, och att de därför förbjuds att besöka Venezuela. Terroriststämplingen bygger enligt socialistledaren på kränkningar av mänskliga rättigheter som skett i samband med amerikansk krigföring i länder som Afghanistan, Irak och Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.