Norges statsminister uppmanas att avgå. Foto: Scanpix

VG: Stoltenberg bör avgå

Uppdaterad
Publicerad

Verdens Gang, en av Norges största dagstidningar, anser nu att Jens Stoltenberg, den norske statsministern, ska avgå efter all kritik mot den norska statsapparaten.

Stoltenberg fick mycket beröm för sitt eget agerande efter massmordet på Utöya och bomben mot regeringsbyggnaderna. Att han han nu uppmanas avgå beror på bristerna i den statsapparat som han har ansvaret för.

VG konstaterar att det ”sitter människor i ansvarsfulla nyckelpositioner i Norges ledning som inte förstår vilket ansvar de har. En mer skrämmande diagnos av kungariket än 22 juli-kommissionens rapport har aldrig ställts”.

22 julikommissionen

”Måste få konsekvenser”

Tidningen räknar upp punkt efter punkt med kritik. ”Summan av detta skriker oduglighet”, hävdar VG. ”Det skulle vara helt oacceptabelt om detta inte får konsekvenser för myndighetspersoner med formellt ansvar”.

VG frågar sig bland annat varför Breivik inte stoppades av PST, den norska säkerhetspolisen. Tidningen frågar vidare hur Breivik kunde parkera en bil full av explosiv vara mitt i hjärtat av det politiska Norge och varför han inte stoppades innan han nådde Utöya.

De samhällsfunktioner som skulle skydda landet och folket fungerade inte. En mer förödande dom kunde inte myndigheterna få. De svek, konstaterar VG.

Ökad press

Före detta polisforskaren Leif A. Lier instämmer i kritiken mot Jens Stoltenberg.

–Statsminister Jens Stoltenberg har ansvaret. Han måste gå nu. Han måste också följas av högsta ledningen inom polisen, säger han till norska nyhetsbyrån NTB.

Höyres Kåre Willoch, före detta statsminister och ledare för sårbarhetskommittén, anser att Stoltenberg måste ta ansvar för den bristande terrorberedskapen när Grubbegata inte stängdes av för biltrafik. Det gjorde det möjligt för Breivik att parkera sin skåpbil direkt utanför byggnaden där statsministern har sitt kontor.

Willoch anser att Stoltenberg under sina sex år som regeringschef haft ”alla möjligheter att stärka säkerheten i regeringskvarteret”, enligt Klassekampen.

”Till syvende och sist ligger ansvaret för den nationella beredskapen hos statsministern, säger Kåre Willoch till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

22 julikommissionen

Mer i ämnet