”Vi hoppas mardrömmen snart är över”

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter att den nu 37-årige svensken togs som gisslan av al-Qaida i Timbuktu i västafrikanska Mali väntar de anhöriga oroligt i Sverige.

”Det har varit ett långt år fyllt av obeskrivlig saknad, oro och frustration. Vi tänker på honom varje dag. Vi hoppas att den här mardrömmen snart är över”, skriver föräldrar, sambo, och systrar med familjer i ett meddelande till TT.

37-åringen rövades bort tillsammans med en nederländsk och en brittisk-sydafrikansk vän. Vid tillfället dödades en tysk som gjorde motstånd.

Svensk man kidnappad i Mali

Svensken och de andra två gisslan har bland annat visats upp i ett tv-inslag i tv-kanalen al-Jazira i augusti. Då verkade de må bra och svensken sade att han varit i kontakt med svenska ambassaden och att det pågick förhandlingar om att släppa honom. De tre bar skägg, var klädda i traditionella klädnader och turbaner och omgavs av beväpnade män.

Mali har snabbt gått från ett populärt turistmål till ett laglöst kaos på bara några månader. Efter en millitärkupp i mars är landet delat. I söder styr en övergångsregering efter en militärkupp. Västafrikanska länder vill återta norra Mali med trupp.

Frankrike, Belgien, Spanien och Italien rapporteras också kunna gå in militärt i landet eftersom de fruktar en ny plattform för al-Qaida-attacker mot Europa. FN:s säkerhetsråd kan snart ge dem klartecken. Instabiliteten oroar – i en sådan situation kan gisslantagare vilja slippa ”barlast”.

Fakta: Kidnappningen

* Den 25 november 2011 var en svensk, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

* Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, lät gisslan filmas i öknen av tv-kanalen al-Jazira i augusti.

* Enligt inslaget sade svensken sig behandlas väl, att förhandlingar förekommit med svenska regeringen och att han troligen hölls kidnappad på grund av Sveriges militära insats i Afghanistan. Han sades också ha fått brev och gåvor från ambassaden.

* Det är okänt om Aqim kräver pengar eller någon eftergift för att släppa svensken.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet