Invånarna i en by i norra Senegal deklarerar att de är emot tvångsäktenskap och könsstypning.

”Vi vill inte könsstympa våra flickor!”

Uppdaterad
Publicerad

Omskärelse av flickor är snarare regel än undantag i många afrikanska byar. Men nu deklarerar allt fler att de ska sluta könsstympa.

Över 6000 byar i  åtta afrikanska länder har nu övergett tvångsäktenskap och könsstympning av flickor, av egen fri vilja. Byarna ingår i den prisbelönta biståndsorganisationen Tostans treåriga program. En organisation som grundades av amerikanskan Molly Melching i Senegal 1991.

Utbildar om mänskliga rättigheter

Tostans metod går ut på att utbilda alla kvinnor och män i byn. Invånarna lär sig läsa, skriva och räkna. Man tar avstamp i FN:s skrivelser om mänskliga rättigheter och lär sig om demokrati, men också om hygien och hur bakterier sprids.

Kvinnlig könsstympning

När projektet är över så har alla kvinnor och män i byn gemensamt deklarerat att de är emot tvångsäktenskap och könsstympning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnlig könsstympning

Mer i ämnet