oljeraffinanderiet i Baiji. Foto: TT

Uppgifter: Rebellerna kontrollerar oljan

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska sunnirebeller har tagit kontroll över landets största oljeraffinaderi i Baiji, norr om Bagdad. Det uppger BBC. Enligt en talesman för rebellerna fortsätter nu framryckningen mot Bagdad.

Anläggningen, som svarar för en tredjedel av Iraks bränsle, har varit belägrad i tio dagar. Först nu har rebellerna tagit över helt, rapporterar BBC.

Uppgifterna tillbakavisas av statliga medier i Irak som menar att de irakiska styrkorna fortfarande har kontroll över raffinaderiet, enligt CNN.

Terroriströrelsen IS

Striderna har redan lett till bensinransonering. En talesman för rebellerna sade att administrationen av raffinaderiet ska överlämnas till lokala stammar.

Rebellerna, som leds av den extremistiska rebellgruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis), har tidigare tagit kontroll över ett flertal oljeraffinaderier i nordöstra Syrien. Men oljeraffinaderi i Baiji anses vara särskilt viktig och strategiskt avgörande för rebellerna att behålla de områden de redan erövrat.

Rebellerna har nu tagit flera städer i landets norra och västra del. Under gårdagen kom uppgifter som tydde på att den irakiska armén nu helt har tappat kontrollen över landets västra gräns. Talesmannen för rebellerna sade att förflyttningen mot Bagdad nu går vidare.

Fakta

Det här är rebellerna i Irak

Rebellgrupper har ryckt fram och stormat flera irakiska städer. Det är svårt att säga hur många de är, men det är en brokig skara:

* Den starkaste gruppen tycks vara Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis). Isis är en utbrytargrupp från al-Qaida som kämpar för sin vision om en islamisk stat. Gruppen har en extremt sträng tolkning av islam som den har drivit igenom med mycket brutala metoder där den ryckt fram.

* Naqshbandi-armén är en rebellgrupp som funnits i flera år och som kombinerar religiös retorik med en mer nationalistisk framtoning. Den tar sitt namn från en orden inom sunnitisk sufism, men är i praktiken snarare rester av Saddams störtade Baathparti. Står nära Saddams förre vicepresident Izzat Ibrahim al-Duri.

* Förutom baathister och Isis deltar även grupper av klankrigare som samlats i diverse paraplyorganisationer. Hur många de är och vilka konstellationer de ingår i är dock oklart. Även ett antal andra islamistiska grupper ingår.

Källa: CNN, Reuters, New York Times (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet