Foto: TT

Vilks ska prisas i folketinget

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Lars Vilks hälsas välkommen av företrädare för flera politiska partier i Danmark att i höst ta emot ett yttrandefrihetspris i folketinget Christiansborg.

Initiativet kommer från den svenske konstnärens stödorganisation, den danska Lars Vilks-kommittén, som också står bakom priset.

Enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau är partierna Enhedslistan, Venstre, Liberal Alliance och Dansk Folkeparti positiva till att en prisceremoni hålls i Christansborg.

Terrorhelgen i den danska huvudstaden började med skottlossning mot kulturlokalen Krudttønden i lördags, där bland Lars Vilks deltog i ett debattmöte. Vid skottlossningen dödades en åskådare. Flera timmar senare attackeras en synagoga på Krystalgade vid Nørrebro. En judisk man som stod vakt utanför synagogan skjuts ihjäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet