Foto: TT

Vilks: Skräcken kommer att växa

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnade gärningsmän har dödat minst 12 personer på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris. För bara ett par månader sedan fick satirtidningen Charlie Hebdo motta Guldhunden, ett pris instiftat av konstnären Lars Vilks. Han oroas av dådet.

Lars Vilks överlämnade själv priset i Köpenhamn till chefredaktören Gérard Biard i höstas.

– Han berättade att redaktionen hela tiden hade poliser på redaktionen. Men det räckte tydligen inte. Det går ju inte att gardera sig när det kommer angripare beväpnade till tänderna, säger Vilks.

Orsaken till den skärpta bevakningen var hoten efter att tidningen publicerat det danska Muhammedbilderna 2006 och ett bombattentat 2011.

Vad tror du dådet får för konsekvenser?

– Publiceringen ligger några år tillbaka i tiden och man kunde tänka att det skulle glömmas bort, men det gör det ju inte. Det finns uppenbarligen människor som kan gå länge och invänta rätt stund. Det här är en säkerhetsfråga som är väldigt svår att lösa. Jag kan tänka mig att man drar öronen åt sig på andra tänkbara mål. Jag ser för egen del att det blir rena skräckscenarier när jag ska delta i ett evenemang. Den skräcken blir säkert inte mindre efter det här.

Gérard Biard har i samband med tidigare hot och rättsprocesser gjort klart att Charlie Hebdo följer fransk lag och inte lagstiftningen i andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.