Bilder som släpptes i juni som föreställer hur IS, som då kallade sig ISIL, för bort och sedan avrättar irakiska soldater. Foto: TT

Reportrar utan gränser: IS vill skrämma till lydnad

Uppdaterad
Publicerad

IS metod är att skrämma till tystnad för att kunna kontrollera berättelsen själva, menar Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist.

– Det är naturligtvis helt vidrigt att man gör så här mot journalister. Och det man ska komma ihåg är att det här händer hela tiden mot lokala journalister, men när det är en västerlänning så får det mycket större medial uppmärksamhet, säger Jonathan Lundqvist.

I en video visar terrorgruppen IS hur den amerikanske journalisten James Foley får halsen avskuren. Ytterligare en amerikansk journalist visas upp i videon.

Terroriströrelsen IS

– Livet för den här amerikanske medborgaren beror på ditt nästa beslut, Obama, säger den svartklädde bödeln.

Nödvändigt att lägga locket på

– Deras metod är att skrämma till lydnad och tyvärr är det här en taktik som blir allt vanligare, men som det inte rapporteras så mycket om, säger Jonathan Lundqvist.

Och det av säkerhetsskäl.

– Man lägger locket på för att få hem journalisterna i livet. Det är tyvärr en nödvändighet.

Han drar en parallell till reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström som kidnappades i Syrien förra året.

– Den gången gick det ju som tur var bra. Om man rapporterar om den här typen av kidnappningar höjer man värdet på journalisterna och det är ju precis vad terroristerna vill.

Erfaren journalist

Den mördade James Foley arbetade som frilansjournalist i Syrien när han fördes bort i de norra delarna av landet i november 2012. Han arbetade bland annat för nyhetsbyrån AFP.

Foley hade tidigare rapporterat om konflikter i Irak, Afghanistan och i Libyen, där han hölls fången i 44 dagar 2011.

– Jag tror på frontlinjejournalistik, sa han i en intervju med Boston Globe efter att han släppts fri.

Foleys mamma har publicerat ett öppet brev på Facebook där hon hyllar sin son.

– Vi har aldrig varit mer stolta över vår son Jim. Han gav sitt liv åt att försöka visa det syriska folkets lidande för världen. Vi uppmanar kidnapparna att skona livet på den andra gisslan.

Vill kontrollera berättelsen

Hur bedömer ni säkerhetsläget för journalister i Irak och Syrien?

– Det måste avgöras från fall till fall. Det vore otroligt olyckligt om man inte bevakar den här typen av konfliketer. Om vi inte bevakar kommer ännu fler övergrepp att ske, säger Jonathan Lundqvist.

Och IS få som de vill, menar han.

– Man vill kontrollera berättelsen själv. Och de är otroligt duktiga på det redan nu genom att utnyttja sociala medier. 

Runt 20 journalister hålls idag som gisslan av militanta grupper i Syrien. Av dem finns tre bekräftade fall av utländska journalister. Ytterligare fyra utländska journalister är försvunna.

Totalt har 39 journalister, 12 av dem utländska, dödats i samband med sitt arbete sedan starten av de väpnade konflikterna i mars 2012. 122 gräsrotsjournalister har dödats, enligt Reportrar utan gränsers uppgifter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet