Foto: TT

Vill stoppa asylsökande IS-anhängare

Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti (DF) vill tillfälligt stoppa prövningen av asylskäl för människor som flytt från våldsamheterna i Syrien.

Åtgärden bör enligt partiets företrädare gälla till dess att danska myndigheter är bättre på att avgöra om de som flytt har kopplingar till extremiströrelsen Islamiska staten (IS), rapporterar Berlinske.

–Det kommer väldigt många människor från bland annat Syrien, och det finns risk för att några av dem kommer från IS eller har sympatier med dem och har varit inblandade i strider, säger DF:s Martin Henriksen till tidningen.

Han tillägger att det är lämpligt att det tillfälliga stoppet inleds med asylsökande från Syrien men att den också är självklar för personer som flytt från Irak till Danmark.

Henriksen kan enligt tidningen inte ge något exempel på att IS har försökt att använda asylsystemet för att försöka komma in i länder i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.