Vilsen ulljätte räddas

Uppdaterad
Publicerad

Två fårfarmare på Tasmanien, en 40 mil lång ö som hör till Australien, hittade i söndags vad de tror är ett sex år gammalt får som aldrig blivit klippt.

Fåret upptäcktes när det gick omkring  i buskskogen som tillhör de lokala fårfarmarna Peter och Netty Hazell på den östra sidan av Tasmanien.

Det är av rasen Merino som kännetecknas av speciellt fin och mjuk ull, och fårfarmarna har döpt det till Shaun.

– Det  kunde inte se ordentligt med all ull som växt över ansiktet så vi tog hem det, berättar Peter Hazell.

Möjligt världsrekord

De gissar att ullen väger över 20 kilo och att man kanske kan slå det tidigare rekordet på 27 kilo som innehas av ett Nya Zeeländsk får sedan 2004. Och om ett par dagar är det klippt även för Shaun, då åker ullen av och man får veta den exakta vikten.

På en bricka som fåret bär kan de se att det kommer någonstans från östkusten vilket betyder att det har drivit omkring på ön i sex år. De är också förvånade över att det var vid så god hälsa.

– De brukar normal falla på rygg utan att kunna resa sig eller så blir de infekterade av fluglarver. De kan även avlida att överhettning vid varmt väder, säger fårdomaren Ray Peters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.