Uppgörelse om Ukraina i Genève

Uppdaterad
Publicerad

Framsteg har gjorts i Ukraina-samtalen i Genève, enligt den ryske utrikesministern Sergej Lavrrov.

Lavrov säger på en presskonferens i Genève efter dagens möte att samtliga parter – Ukraina, Ryssland, EU och USA – har enats om att vidta åtgärder för att trappa ned spänningen i Ukraina och att avhålla sig från våld, rapporterar Reuters.

Beväpnade grupper avväpnas

Enligt Lavrov har parterna kommit överens om att kräva att beväpnade grupper avväpnas samt att ockuperade byggnader återbördas.

Krimkonflikten

Lavrov säger också att man kommit fram till en amnesti för pro-ryska aktivister som deltagit i upproro mot regeringen i Ukraina, utom i de fall de begått allvarliga brott.

En uppgörelse i Genève om att försöka skala ned konflikten skulle innebär att de utvudgade sanktioner som västländer förberett inte skulle behöva sättas i verket.

USA:s utrikesminister John Kerry bekräftade senare att pareterna kommit överens om åtgärder för nedtrappning.

OSSE får viktig roll

Enligt uppgifter i Genève får Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, en viktig roll i arbetet med att minska spänningen i Ukraina.

Det handlar bland annat om att bistå de ukrainska nationella och lokala myndigheterna med att följa uppgörelsen. Det betonas också att  de reformer av Ukrainas konstitution psom planeras måste vara ”inkluderande, transparenta och ansvariga” och bygga på en bred nationell dialog.

Kerry beskriver dagens uppgörelse som ”ett gott dagsverke” men påminenr också om att den måste omsättas i praktiken, och varnar för att USA inte har något annat val än att utöka sanktionerna om överenskommelserna inte blir verklighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet