Foto: TT

Vita huset behöver bättre säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska säkerhetstjänsten Secret service får kritik i en ny utredning.

Styrkan som ansvarar för presidentens säkerhet är i behov av mer personal, bättre utbildning och en ledare utifrån för hindra att organisationen blir för inåtvänd. Dessutom behöver Vita huset ett bättre staket.

Utredningen tillsattes av chefen för USA:s säkerhetsdepartement Homeland Security, Jeh Johnson, i oktober för att se över en rad säkerhetsincidenter. Den senaste i september när en man med kniv lyckades klättra över Vita husets staket och tog sig långt in i Vita huset innan han stoppades.

Kritiken efter stakethopparen ledde till att den tidigare Secret service chefen Julia Pierson avgick. Staketklättringen kom dessutom en dag efter det att det avslöjats att USA:s president Barack Obama åkt i en hiss tillsammans med en privat säkerhetsvakt med ett kriminellt förflutet, vilket är mot säkerhetsföreskrifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.