Paret till vänster förlorade släktingar i bombningen mot FN-skolan i måndags. Foto: TT/montage

Vita huset: Beskjutningen av FN-skola ”oförsvarbar”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Vita huset finns det inget tvivel om att det var israelisk artilleri som träffade en FN-skola i Gaza. Vita huset beskriver beskjutningen som ”helt oacceptabelt och helt oförsvarligt”, enligt nyhetsbyrån AP. Samtidigt överväger palestinierna att anklaga Israel för krigsbrott.

Vita husets talesman Josh Earnest citerade uttalanden från FN som beskyller Israel för beskjutningen, och den israeliska regeringens bekräftelse på att de skjutit i det område skolan ligger.

Earnest säger att samtidigt som USA stöder en fullständig utredning av ärendet, ”verkar det inte finnas något tvivel om vems artilleri som var inblandat”, skriver AP.

Konflikten i Gaza 2014

I sina första uttalanden efter beskjutningen fördömde Vita huset attacken men var särskilt tydliga med att inte lägga skulden på någon part.

”Rapporterna är tragiska”

Earnest upprepade att Israel kan göra mer för att garantera säkerheten för civila i sammandrabbningarna mellan Israel och Hamas.

Han uppmanar Israel att upphöra med sin dödliga markoperation i Gaza:

– Rapporterna om att hundratals oskyldiga civila palestinier har dödats är tragiska, säger han.

Earnest upprepar att USA uppmanar till ett omedelbart eld upphör och han uppmanar Hamas att sluta skjuta raketer mot oskyldiga israeliska civila.

Även Pentagon uppmanar Israel att göra mer för att skydda civila under sina militära operationer i Gaza. Enligt Pentagon drabbas civila för hårt av konflikten.

Abbas söker brett stöd

På torsdagen kom också uppgifter om att palestinierna överväger att anklaga Israel för krigsbrott. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas uppges söka skriftligt stöd från alla politiska fraktioner, inklusive rivaliserande Hamas, innan han gör några försök att anklaga Israel för eventuella krigsbrott. Det uppger högre tjänstemän på torsdagen, skriver AP.

Abbas har tidigare tvekat att ta detta steg då det skulle innebära att hans relation med Israel går från spänd till öppet fientlig. Det skulle också kunna innebära att han hamnar på kollisionskurs med USA.

Trycket ökar på Abbas

Men med nästan 1.400 döda palestinier i striderna i Gaza under de senaste 24 dagarna så ökar trycket på Abbas att vända sig till Internationella brottmålsdomstolen för att försöka få till ett ärende mot Israel.

Israel säger sig agera i självförsvar genom att rikta in sig på Hamas militära arsenal och de platser de använder som uppskjutningsplatser för sina raketer. Israel anklagar även Hamas för att använda civila som mänskliga sköldar i Gaza.

”Uppmanat honom under lång tid”

Ledarna för de olika politiska fraktionerna på Västbanken har vid upprepade tillfällen uppmanat Abbas att vända sig till den Internationella brottmålsdomstolen.

– Vi har uppmanat honom under en lång tid, säger oberoende lagstiftaren Mustafa Barghouti på torsdagen.

Vid ett möte med politiska ledare på tisdagen bad Abbas deltagarna att underteckna en försäkran om stöd för en sådan åtgärd, sade Barghouti, och tillade att alla valde att underteckna.

Abbas ska dock ha sagt att han inte tänker gå vidare utan skriftliga medgivanden från Hamas och Islamiska jihad, därför att de grupperna kan utsätta sig för eventuella anklagelser om krigsbrott.

Abbas Fatahrörelse skriver på sin officiella Facebook-sida att Abbas söker ett brett samförstånd, delvis på grund av de potentiella konsekvenserna för Hamas.

Hamas tjänstemän i Gaza har inte varit tillgängliga för kommentarer, enligt AP.

FN anklagar båda sidor

Tidigare på torsdagen sade FN:s högste tjänsteman för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, att både Israel och Hamas begår krigsbrott i de nuvarande striderna i Gaza, enligt AP.

Pillay säger att Hamas begår krigsförbrytelser när de skjuter raketer från tätbefolkade områden och genom att lagra raketerna i skolor och sjukhus.

Hon säger även att Israel trotsar folkrätten i Gaza genom att anfalla civila områden med skolor, sjukhus, bostäder och FN-anläggningar.

–  Inget av detta förefaller mig vara oavsiktligt. Israel verkar medvetet trotsa skyldigheter som internationell lag ställer på Israel, säger Pillay, enligt AP.

Hon kritiserade även attacken mot kraftverket i Gaza tidigare i veckan. Yigal Palmor, talesman för Israels utrikesdepartement, har avböjt att kommentera Pillays anklagelser. Enligt Hamas beskjuter man Israel med raketer för att göra motstånd mot Israels ockupation av palestinska områden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet