Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Foto: Scanpix

Vitrysk ambassadör inte välkommen till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Vitryssland beslutat sig för att kasta ut den svenske ambassadören i landet, har nu Sverige gett igen med samma mynt.

Beskedet om att den svenske ambassadören i Minsk ska utvisas togs emot med ilska av det svenska utrikesdepartementet. Utrikesminister Carl Bildt kallar beslutet för skandalöst, och reaktionerna blev genast starka.

Bland annat säger Bildt att ”den tilltänkte nye vitryske ambassadören inte är välkommen hit”, som följd av det inträffade. Ytterligare två medlemmar av den vitryska representationen i Sverige kommer att uppmanas lämna landet.

Diplomatisk kris med Belarus 2012

–Vi har sagt att den nya vitryske ambassadören i Sverige inte är välkommen, och bett två andra diplomater att lämna landet, skriver Bildt på Twitter.

Vitrysslands ambassad i Stockholm finns på Lidingö. SVT:s utsände rapporterar att ingen rörelse syns vid ambassaden ännu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatisk kris med Belarus 2012

Mer i ämnet