Vitrysslands president Alexander Lukasjenko och Sveriges ambassadör i landet, Stefan Eriksson. Foto: Scanpix/Pawel Flato

Vitryssland skickar ut Sveriges ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

I en telefonkonferens med SVT och andra svenska medier bekräftar utrikesminister Carl Bildt (M) att Sveriges ambassadör i Vitryssland utvisats.

I en telefonintervju med SVT uppger Carl Bildt att ingen ny ambassadör kommer att utses till ambassaden i Minsk den närmaste tiden.

–Det har inte gått några diskussioner i den delen. De signaler som har kommit från Minsk är att en ny ambassadör inte är välkommen överhuvudtaget. De har talat om relationer på en lägre nivå än ambassadör i de informella kontakter som har varit. Och så tror jag att vi kommer att ha det den närmaste tiden, säger Bildt som befinner sig på resa.

Diplomatisk kris med Belarus 2012

”Anklagelserna saknar grund”

Vitryssland har riktat anklagelser mot den svenska ambassadören Stefan Eriksson som rör kontakter med oppositionen.

–Vitryssland har riktat anklagelser mot ambassadören som saknar varje grund. De tycker inte om det Sverige har sagt och gjort hittills i landet som rör mänskliga rättigheter. Han kommer fortsätta sitt arbete som ambassadör i Vitryssland, med ett ännu tydligare fokus på frågor som rör mänskliga rättigheter, säger Carl Bildt och fortsätter:

–Så här uppträder man inte, det är en nyckfull och tilltagande diktatur som är rädd för sin egen framtid. Detta visar svagheten i Vitryssland. Vi vidtar självklart åtgärder mot det hela med omedelbar verkan.

Bland annat säger Bildt att ”den tilltänkte nye vitryske ambassadören inte är välkommen hit”, som följd av det inträffade. Ytterligare två medlemmar av den vitryska representationen kommer att uppmanas lämna Sverige.

Vitryssland: ”Inte alls utvisad”

Enligt svenska UD befinner sig Eriksson för närvarande i Sverige, men är alltså inte välkommen tillbaka till Vitryssland. Men på vitryska UD låter det lite annorlunda. De uppger att de inte utvisar den svenska ambassadören.

–Vitryssland har inte utvisat den svenska ambassadören. Ett beslut har gjorts om att inte förlänga hans ackreditering, säger Andreid Savinykh, talesperson för departementet, enligt Interfax.

–Det är en lek med ord. Det är precis vad vi på svenska kallar utvisning, svarar Carl Bildt.

”Visar regimens sanna jag”

Bildt har varit i längre samtal med EU:s utrikeschef Catherine Ashton om beslutet och de övriga länderna i EU har blivit informerade.

Carl Bildt skriver på Twitter, översatt från engelska: ”Lukasjenkos regim har utvisat Sveriges ambassadör i Vitryssland för att ha stött mänskliga rättigheter för starkt. Visar regimens sanna jag.”

Anklagelserna mot ambassadören rör kontakter med oppositionen. Men att den svenska ambassadören har haft kontakt med oppositionella i Vitryssland är inget konstigt utan visar bara att Sverige agerar i enlighet med den politik man för, enligt Bildt. Det är ”ingen hemlighet” säger Bildt.

–Det finns många ambassadörer i Sverige som har kontakt med oppositionen, säger Bildt.

Kallades hem redan i våras

Stefan Eriksson utsågs 2008 till Sveriges ambassadör i Minsk. Tidigare var han chef för Sveriges sektionskontor i Minsk och har bland annat tjänstgjort vid Sveriges generalkonsulat i Sankt Petersburg, UD:s enhet för Östeuropa och Centralasien och Sveriges ambassad i Moskva samt vid Exportrådet, enligt regeringens hemsida.

Redan i våras kallades Stefan Eriksson hem till Sverige. Det skedde sedan den vitryske presidenten Aleksander Lukasjenko i protest mot skärpta sanktioner från EU, uppmanat EU:s och Polens ambassadörer att lämna landet samtidigt som han drog tillbaka sina egna representanter från Bryssel och Warszawa. Svaret från Bryssel blev en uppmaning till samtliga 27 EU-länder att kalla hem sina ambassadörer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatisk kris med Belarus 2012

Mer i ämnet