Separatister patrullerar vid kraschplatsen i östra Ukraina. Foto: TT

Vraket från MH17 har hackats i småbitar med motorsåg

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpptes till slut internationella utredare in på olycksplatsen där Malaysia Airways-planet MH17 kraschade för snart en vecka sedan. Men OSSE-representanter på plats vittnar om att vrakdelar förstörts av proryska rebeller. Samtidigt träder en separatist fram och säger att de ligger bakom dådet.

Nu inleds arbetet med att utreda vad som orsakade flygkatastrofen den 17 juli. Svenske haveriutredaren Stefan Carneros har tidigare sagt till SVT att undersökningen bland vrakdelarna är av stor vikt när det gäller att fastställa orsaken, och att plundring och förstörelse kan försvåra arbetet. Han säger också att märken på vrakdelar från sprängämnen kan bli centrala bevis.

Men nu är det osäkert om alla vrakdelar finns kvar på plats, och om de är i sådant skick att de går att undersöka.

Flight MH17

Hackats sönder med motorsåg

NBC News utsände rapporterar om att vraket hackats sönder med hjälp av dieseldrivna motorsågar.

– Den bakre delen av planet, en av de största intakta delar som finns kvar, har definitivt någon hackat i, säger OSSE:s talesperson på plats, Michael Bociurkiw.

Även cockpit ska någon ha sågat i, även om utredarna tror att det kan ha gjorts för att få loss offrens kvarlevor.

Utredarna på plats får enligt NBC inte arbeta fritt och ostört, utan övervakas hela tiden av kalasjnikovbeväpnade separatister.

”Vi sköt ned planet”

Samtidigt lanserar båda sidor sina teorier kring vad som hänt. Ryssland trycker på att det är Ukraina som ligger bakom, att Kiev trott att det var Putins plan som de sköt ned. I rysk tv lanseras också teorin att det var lik ombord på planet och att allt var iscensatt från amerikanskt håll för att skylla på Ryssland.

Den italienska tidningen Corriere della sera har pratat med en separatist som säger sig ha varit en av de som sköt ned planet.

– Vi sköt ned planet, våra överordnade sa åt oss att göra det. Vi trodde vi skulle finna ukrainska piloter i vraket, i stället fann vi döda civila. Alla dessa stackars människor med bagage som definitivt inte var något militärt, berättar han.

”Jag fann en liten flickas kropp”

Enligt mannen fick de order att ta lastbilar fulla med ammunition, strax efter att en stor explosion skådats på himlen. ”Vi har just skjutit ned ett av Kievs fascistplan” ska mannens överordnade ha sagt till separatistsoldaterna, och de fick order att åka till platsen och skjuta ihjäl de överlevande.

– Vi letade efter fallskärmar på marken runt vraket. Plötsligt såg jag vrakdelar. När jag lyfte på dem fann jag en liten flickas kropp. Hon kan inte ha varit mer än fem år gammal. Hon låg i gräset med ansiktet ned i marken. Det var fruktansvärt. Då insåg jag att vi skjutit ned ett civilt plan, inte ett militärt, berättar mannen.

Det är fortfarande oklart vad som har hänt, men mannens berättelse stämmer med tidigare teorier att det skett av misstag.

Kropparna har nu fraktats från området och ska identifieras av nederländska rättsläkare. De så kallade svarta lådorna är tagna i förvar av malaysiska myndigheter och de har bett brittiska motsvarigheten till haverikommissionen att hämta datan från dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet