Foto: SVT

Walid kunde blivit levande begravd i husraset i Kairo

Uppdaterad
Publicerad

Walid Mohamed var på besök hos en kompis när lägenhetshuset plötsligt kollapsade, han var en av få som överlevde. En kartläggning visar att ett bostadshus i veckan rasar i Egypten. 

När SVT kommer till stadsdelen Mataryia i Kairo är luften tjock av damm. Fyra människor är fortfarande kvar under det som till för några timmar sedan var deras lägenhetshus.

Räddningspersonal är på plats, men ska snart säga att hoppet om att rädda liv är ute. 19 personer dog i raset, som orsakats av att fastighetsägaren byggt på två extra våningar, trots att han inte hade tillstånd.

Fick grävas fram

Walid Mohamed ligger i sängen hemma hos sina föräldrar med gipsat ben och nacken i stödkrage. Ansiktet är svullet och märkt av mörka blåmärken. Hela tiden ringer telefonen, det är vänner och släktingar som vill uttrycka sin tacksamhet över att han överlevt. 

Walid minns att han satt på husets bottenvåning när ett fint damm plötsligt började falla ned från taket. Kompisen Hussein al-Sheme kikade ut genom porten och såg stenar falla från taket. Hussein sprang och lyckades komma undan.

Några sekunder senare var hela lägenhetshuset förvandlat till en hög av grus och lösa stenar. Eftersom klockan var halv två på natten låg många av husets invånare och sov när raset inträffade.

– Jag ropade på hjälp hela tiden så att de skulle höra mej. Till slut fick de bort gruset från mitt ansikte och hittade mig, berättar Walid Mohamed. 

– Vi hörde honom ropa men han var helt täckt av grus och sten. Han ropade ”hjälp mig hjälp mig”, så vi fortsatte att gräva och fick upp honom, säger Hussein. 

”Fastighetsägana betalar mutor”

Han tror att vännen klarade sig eftersom han satt så nära utgången. Kompisen Ahmed Ezz som de två var på besök hos överlevde inte.

– Ahmed Ezz är död. Och hans mamma. Och hans farbror och kusin. Det var många som dog. Vi hörde mobiltelefonerna ringa under rasmassorna hela tiden, utan att någon svarade, säger Walid Mohamed.

Trots att det ännu inte gått tolv timmar efter olyckan har Walid Mohamed skrivits ut från sjukhuset, eftersom det saknades plats. Gatan utanför är fylld av grannar som följer grävskopornas och räddningspersonalens arbete.

Många är upprörda och säger att flera hus i området är i lika dåligt skick. Fatma Taha som bor intill det raserade huset säger att det är vanligt att  fastighetsägarna mutar de lokala myndigheterna för att kunna bygga på extra våningar. 

– Flera av husen här är likadana. Fastighetsägarna betalar mutor och kommer undan, säger hon.

Ökat illegallt byggande

En kartläggning av organisationen Egypt Initiative for Personal Rights, EIPR, visar att ett lägenhetshus om dagen kollapsar i Egypten.

Efter revolutionen 2011 har det illegala byggandet ökat kraftigt i landet. Den som åker genom stora städer som Kairo och Alexandria ser kilometer efter kilometer med nakna tegelhus som byggts utan myndigheternas tillstånd. 

– Det beror på att det i dag byggs allt fler lägenhetshus utan tillstånd. Många fastighetsägare bygger till sina hus på ett olagligt sätt eftersom de vet att myndigheterna inte ingriper, säger Yahia Shawkat på EIPR.

Om en månad ska Walid Mohamed gifta sig. Nu vill han att hela familjen flyttar från kvarteret i Matariya. 

– Jag är rädd att detta huset också ska rasa. När en stor bil kör förbi nere på gatan skakar det här huset som om det vore jordbävning, säger han.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.