WHO: 20.000 kan drabbas av ebola

Uppdaterad
Publicerad

Så många som 20.000 kan komma att drabbas av ebola. Det säger WHO efter varningssignaler om att sjukvården inte längre kan hantera smittspridningen, framför allt i Liberia.

Hittills har 3.069 smittats varav 1.552 människor har dött, enligt den officiella statistiken. WHO tror dock att antalet smittade i själva verket kan vara två till fyra gånger fler.

På torsdagen kom också uppgifter om att smittan i Nigeria nu för första gången har spridit sig utanför Lagos.

Ebolautbrott

Enligt BBC News har en läkare dött i oljestaden Port Harcourt, där många västerlänningar också befinner sig. Läkaren hade tidigare behandlat en patient som i sin tur hade träffat den person som förde med sig smittan från Liberia till Nigeria.

Samtidigt kräver Ecowas (Economic Community of West African States) att de stängda landsgränserna och flygrutterna öppnas igen, eftersom dessa åtgärder, enligt organisationen, försvårar bekämpningen av smittspridningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet