WHO:s biträdande chef Bruce Aylward varnar för att antalet smittade kan komma att öka lavinartat inom två månader i fall hjälpen inte intensifieras. Foto: TT

WHO: Sju av tio dör i ebola

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsorganisationen WHO säger nu att dödligheten i nuvarande ebolautbrott har ökat från 50 procent till 70 procent.

Antalet döda i ebolaepidemin har stigit till 4.447 fall, enligt WHO. Hittills har minst 8.914 personer smittats, och siffran väntas stiga till över 9.000 smittade denna vecka.

Sierra Leone, Guinea och Liberia är de länder som drabbast hårdast i Västafrika.  WHO befarar att antalet fall kan vara betydligt fler i de tre länderna än de som har bekräftats.

Ebolautbrott

På en presskonferens på tisdagen i Geneve sade WHO:s biträdande chef Bruce Aylward att antalet ebolafall i Guinea kan vara 1,5 gånger fler, två gånger fler i Sierra Leone och 2,5 gånger fler i Liberia än de som hittills bekräftats.

WHO: 10.000 nya fall i veckan

Han sade också att länder som gränsar till de värst drabbade områdena, bland andra Elfenbenskusten, Mali och Guinea-Bissau, var i riskzonen för att importera sjukdomen.

Samtidigt varnar Bruce Aylward för att antalet smittade kan komma att öka lavinartat inom två månader i fall hjälpen inte intensifieras.

– Vi beräknar att det kan bli upp till 10.000 nya fall i veckan, sade Aylward enligt nyhetsbyrån AP.

De senaste fyra veckorna har 1.000 nya fall per vecka rapporterats.

Han sade också att WHO har som mål att isolera 70 procent av de ebolasmittade för att vända utbrottet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet