Sjukvårdspersonal förbereder mat som ska ges till patienter på ett isolerat område på en vårdenhet för Ebola-sjuka i Kailahun, Sierra Leone. Foto: TT

WHO: Ebola internationellt nödläge

Uppdaterad
Publicerad

Det pågående ebolautbrottet i Västafrika klassas nu som ett internationellt nödläge av Världshälsoorganisationen, WHO. I Nigeria har presidenten förklarat katastroftillstånd.

Ebola-viruset är en ”extraordinär händelse” och utgör nu en internationell hälsorisk, det uppgav WHO på fredagen. Det är tredje gången på tio år som ett nödläge utlysts. Det bör däremot inte införas något generellt förbud mot internationella resor eller handel på grund av utbrottet, enligt organisationen.

De två andra tillfällen då Världshälsoorganisationen beslutat om att kalla ett sjukdomsutbrott för ett nödläge av internationell betydelse var vid svinfluensautbrottet 2009 och i maj i år, då det handlade om internationell spridning av polio.

Ebolautbrott

WHO sade att risken för att viruset, som dödat nästan 1.000 människor och smittat fler än 1.700, kommer att spridas internationellt är överhängande. Huvudsakligen har Sierra Leone, Guinea och Liberia drabbats och WHO räknar med att utbrottet kommer att förvärras innan det blir bättre.

Katastroftillstånd

Nigeria har hittills sju bekräftade fall av ebola, varav två personer har avlidit till följd av sjukdomen.

Landets president Goodluck Jonathan har i dag förklarat ett nationellt katastroftillstånd på grund av ebolautbrottet i landet, skriver Reuters.

Jonathan har godkänt upprättandet av en katastroffond på motsvarande 800 miljoner kronor för att bekämpa utbrottet.

Sverige berett att bistå

Att WHO kallar ebolautbrottet för ett internationellt nödläge är ett allvarligt rop på hjälp enligt Sveriges biståndsminister. Hjälparbetare på plats vittnar om att läget håller på att urarta.

– Det här är ju ett väldigt allvarligt rop på hjälp. Vi har en beredskap för att snabbt kunna skicka mer pengar, vilket innebär att WHO kan få medel inom 24 timmar om man har behov av utökade resurser, säger biståndsminister Hillevi Engström.

En sådan förfrågan har ännu inte gjorts, men Engström räknar med att den kommer. Biståndsministern säger att Folkhälsomyndigheten under fredagen har diskuterat reserekommendationer.

– Det är ju ytterst UD som beslutar om de här rekommendationerna, men det har ännu inte varit aktuellt att avråda människor från att resa till de här drabbade länderna, säger Engström.

Västutbrott osannolikt

”En samordnad internationell insats bedöms vara nödvändigt för att  stoppa och vända den internationella spridningen av ebola”, förklarade WHO i ett uttalande.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger till TT att WHO:s beslut är ”en stor händelse” inom det internationella smittskydds- och folkhälsoområdet, eftersom det bara är tredje gången sedan det internationella hälsoreglementet skapades för drygt tio år sedan.

– Framför allt skapar det ett betydligt tryck på länderna som är drabbade att vidta åtgärder och att få det internationella samhället i övrigt att bistå länderna med resurser så att de kan genomföra åtgärder, säger Tegnell.

Det finns däremot ingen risk för att viruset sprider sig till EU och orsakar ett liknande utbrott som i Västafrika, enligt Tegnell.

– Att det möjligtvis skulle komma hit en enstaka person är inte helt otänkbart. Att vi skulle få en spridning inom EU som vi ser i Västafrika ser jag som helt omöjlig, det finns ingen expert som tror på någonting sådant, säger han.

”Ord räddar inte liv”

Peter Schleicher, Röda Korsets operationella chef för ebolainsatsen i Liberia, säger att situation blir värre och värre.

– I det dagliga arbetet ändrar WHO:s deklaration egentligen ingenting för oss. Situationen håller på att urarta – de senaste dagarna har vi haft mellan 30 och 40 nya fall om dagen, säger han.

”Ord kommer inte att rädda liv”, skriver Läkare utan gränser om deklarationen, och tillägger att världen inte har reagerat tillräckligt snabbt.

Missstänkt fall i Uganda

Ugandas regering uppger att de har isolerat en person som misstänks ha smittats av det dödliga ebolaviruset som härjar i Västafrika. Om smittan bekräftas innebär det att viruset har spridit sig till Östafrika.

– Det finns ett misstänkt fall, prov har tagits från den misstänkte och vi analyserar dem, säger en talesperson för Ugandas hälsodepartement.

Mannen anlände med flyg till Entebbeflygplatsen med feberliknande symtom, skriver tidningen Daily Monitor. Mannen ska ha arbetat i grannlandet Sydsudan, som dock inte har haft några bekräftade ebolafall.

Uganda drabbades av ett ebolautbrott 2012.

Fakta: Ebola

 * Ebola, som orsakar blödarfeber, räknas som ett av världens farligaste virus.

 * Sjukdomen upptäcktes 1976 i Nzara i Sudan och i Jambuku i Kongo-Kinshasa och fick sitt namn efter floden Ebola.

 * Symptomen kan dröja upp till tre veckor och inkluderar hög feber, huvudvärk, diarré och muskelsmärtor. Sedan kan blödningar och organkollaps följa.

 * Vaccin och kända botemedel saknas.

 * Vilda djur som fruktfladdermöss, även kallade flygande hundar, är bärare av viruset. Dessvärre är arten också en delikatess i Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Källor: BBC, WHO, AFP, Folkhälsomyndigheten (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet