Foto: SVT

Barnen dricker läsk till frukost

Publicerad

Mer än hälften av alla barn i Mexiko är överviktiga. Men sedan 2011 har regeringen tagit krafttag mot fetmaepidemin, bland annat genom att förbjuda läsk i skolan och genom att väga publiken vid idrottsevenemang.

Mexikansk mat är ofta fet med mycket kolhydrater. Dessutom dricks det två, tre gånger så mycket läskedryck som i Sverige. På det kommer den amerikanska snabbmaten.

Sedan 90-talet har antalet överviktiga barn bara ökat, och de blir också mer stillasittande.  

-Förr gick barnen ut och lekte. I dag har vi ett allvarligt problem med datorer, tv-spel och tv. Det gör att barnen sitter inomhus och blir passiva, säger Miguel Limon Garcia som är samordnare på Hälsodepartementet.

-Tidigare gick jag på taekwondo, säger Enrique Gael, som är i tioårsåldern, men sedan fick jag väldigt ont i knäna.  

Läsk till frukost

I Mexiko är det inte ovanligt att barn dricker läsk till frukost. Dåliga matvanor i kombination med att många i Mexiko genetiskt har lättare för att bli lite runda skapar stora problem. 56 procent av barnen är antingen överviktiga eller feta.

2011 förbjöds läsk i skolorna och hälsodepartementet har nu värvat den mycket populära idrottsstjärnan Fabi Apachi som en sorts hälsoambassadör i kampen mot övervikt. Hon utövar lucha libre, som är den mexikanska formen av wrestling, fribrottning.

Vägs och mäts vid entrén

Vid matcherna passar man på att låta publiken väga och mäta sig precis vid entrén. Runt 500 personer kan hinnas med på en kväll. Man kollar också diabetesrisken genom ett blodprov.

– Vi stödjer bra matvanor för alla och förhoppningen är att de ska lära sig äta sunt. Och att de ska ha på sig sitt armband ”lucha libre mot fetma”, säger Fabi Apachi.

-Patienterna får adresserna till kliniker där de kan få hjälp så att de inte blir hängande i luften. Vi vill ju att de blir friska för alltid, tillägger läkaren Servando Martinez.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.