Tyskt brunkolskraftverk i Tyskland. Foto: TT

Vattenfalls brunkol kan fortsätta i Tyskland – som reservkraft

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartierna i Tyskland har enats om en energikompromiss som kan betyda att Vattenfalls brunkolsgruvor och brunkolskraftverk finns kvar som reservkraft under en övergångsperiod. För 8.000 anställda är det goda nyheter, enligt Vattenfalls ledning i Tyskland.

Det är regeringspartierna med kristdemokraterna CDU och socialdemokraterna SPD som nu enats. SVT Nyheter har berättat om tidigare förslag, som innebar att de äldsta och smutsigaste kolkraftverken skulle beläggas med miljöavgifter. Det skulle ha tvingat fram en stängning av minst tre av Vattenfalls brunkolskraftverk i Tyskland.

Men starka protester från fackföreningar och delstatspolitiker inom både CDU och SPD har nu lett till att de särskilda miljöavgifterna slopas.

Brunkol blir reservkraft

På sikt ska brunkolsverken avvecklas men under en övergångsperiod ska några  brunkolsverk finnas kvar i en kapacitetsreserv. Om det under omställningen till mer förnybar el uppstår brist på el-ström när det  inte blåser tillräckligt för vindkraftverken eller solceller inte ger tillräckligt med ström ska brunkolsverk användas. Kostnaderna för att hålla gamla brunkolsverk som en reserv ska betalas både med påslag på elpriset och med skattepengar.

Vattenfall välkomnar

Vattenfall i Tyskland skriver i en kommentar till SVT Nyheter:

”Om det visar sig att förbundsdagen antar detta kompromissförslag så är det god nyheter för mer än 8.000 medarbetare inom Vattenfalls brunkolsverksamhet i Sachsen och Brandenburg.”

Men först när förbundsdagen antagit alla detaljer i förslaget blir det klart om och på vilket sätt Vattenfall kommer att delta i skapandet av den nya kapacitetsreserven, och vad det mer exakt betyder för brunkolsverksamheten.

Svensk stridsfråga

I Sverige är statliga Vattenfalls tyska brunkol omstridd, och Vattenfalls ledning vill sälja de brunkolsgruvorna och kraftverken till en ny ägare.

Miljöpartiets partikongress gick nyligen längre och krävde att Vattenfall inte säljer till nya ägare som kan driva brunkolsbrytning vidare utan istället avvecklar gruvorna. Inom regeringen är det en stridsfråga med socialdemokraterna hur hårda krav som ska ställas på Vattenfall.

Dyrt och dåligt

– Vårt beslut betyder att gamla brunkolsverk kommer att stoppas, säger närings- och energiministern Sigmar Gabriel (SPD) till tysk tv.

Samtidigt kritiserar gröna och vänstern och tyska miljöorganisationer uppgörelsen. De kallar det för en dyrbar  uppgörelse som möjliggör fortsatt drift av gamla brunkolverk och fortsatta miljö- och klimatskadliga CO2-utsläpp.

– Förbundsregeringen försenar och förgyller avvecklingen av brunkolen och ger pengar till nedsmutsare som Vattenfall och andra energibolag, anser  Eva Bulling-Schröter, energiexpert hos vänsterpartiet Die Linke.

I energikompromissen, som alltså nu ska behandlas av den tyska förbundsdagen, ingår också förslag ökad energieffektivitet och mer energisparande.

Dessutom ingår utbyggnad av ledningsnäten från norra till södra Tyskland, eftersom det mesta av den tyska vindkraften finns i norr och utmed Nordsjö- och Östersjökusterna medan många elkonsumenter finns i södra Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.