Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) Foto: SVT

Vellinge: ”Vår utmaning är bostäder”

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge kommun i Skåne har bara tolv asylsökanden inskrivna och hamnar därmed i botten på listan över hur många man tar emot per tusen invånare.

– Vår stora utmaning är bostäder. Människor måste ha någonstans att bo, säger Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) i SVT Gomorron Sverige.

Det är stora skillnader i hur många asylsökande som de svenska kommunerna tar emot. Vellinge kommun har lägst antal asylsökanden inskrivna, medan Norberg i Västmanland tvärtom finns bland toppkommunerna i listan. Där fanns 709 asylsökanden inskrivna i oktober.

–Jag är stolt över att vi ligger högt på listan och hoppas att vi fortsätter göra det, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

#flykt

Skolundervisning i förråd

Till skillnad från Vellinge, finns det boende i Norberg. Där har i stället skolan blivit ett problem.

–Vi har inte fler lokaler så vi bedriver undervisning i bibliotek, konferensrum och förråd. Det är inte lätt, men jag tror att man kan om man vill, säger Åsa Eriksson (S).

Kämpar med detaljplaner

Åsa Eriksson (S) anser att Norberg nu nått en smärtgräns på kort sikt när det gäller att ta emot barn i skolan och att det nu är de rika kommunernas tur att göra mer. Och Vellinges kommunalråd säger sig vilja hjälpa till.

–Klart vi måste hjälpas åt! Det är inte en dålig ursäkt att vi inte har bostäder, utan vi får kämpa med våra detaljplaner. Det behövs förändringar på riksplanet när det gäller att underlätta regelverket, säger Carina Wutzler (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet