Det finns en utbredd uppfattning om vården mot alkoholmissbruk som är felaktig. Foto: Scanpix

1 miljon svenskar dricker för mycket – få söker vård

Uppdaterad
Publicerad

1 miljon svenskar dricker för mycket alkohol men bara en bråkdel av dem söker vård. Många som missbrukar alkohol vet inte vilken hjälp som finns att få visar ny forskning från Karolinska Institutet.

Det visar en studie från Karolinska Institutet där 32 storkonsumenter djupintervjuades i syfte att ta reda på varför de inte sökte hjälp. Att skammen avhåller många var inte nytt men forskaren Ann-Sofie Bakshi blev förvånad över hur förlegad synen på missbruksvården är:

– Deltagarna i studien hade väldigt knapphändiga uppfattningar om hur behandling idag ser ut och de hade också missvisande uppfattningar om behandling. ill exempel så trodde de att de mest effektiva och de vanligaste behandlingarna idag är behandlingshem, Antabus och att livslångt behöva avstå från alkohol, säger Ann-Sofie Bakshi, forskare på Karolinska Institutet.

– Varför är det en missuppfattning?

– Det är ju en typ av behandling som mest används för de som är tyngst beroende och inte alls är lika vanlig som KBT, motiverande samtal och kontrollerat drickande som man ju kan använda när det fungerar till exempel. Vi har också fått in nya mediciner som används i stor utsträckning och som inte alls har samma biverkningar som Antabus utan verkar mer som nikotinläkemedel, de tar bort suget, säger Ann-Sofie Bakshi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.