Foto: AP Photo/ NASA / EIT

100 år gammal solgåta löst

Uppdaterad
Publicerad

Magnetiska virvelstormar tros vara förklaringen till att den krans som omger solen är betydligt varmare än solytan. Forskare vid bland andra Uppsala universitet tror nu att de löst en närmare hundra år gammal gåta.

Den fråga som har förbryllat forskarna är hur det kommer sig att solens korona, den ljuskrans som omger den ungefär som vår atmosfär, är cirka 200 gånger varmare än dess yta. Där ute, hundratusentals kilometer från solytan, kan det vara mer än en miljon grader varmt. På ytan, däremot, är det ”bara” cirka 6 000 grader Celsius.

Virvelstormar

Förklaringen, skriver forskare i dagens nummer av Nature, kan vara en sorts virvelstormar eller tornador som astronomer nu observerat med hjälp av en kombination av mycket detaljerade bilder från det svenska 1-meters solteleskopet på La Palma på Kanarieöarna och data från Nasas satellitobservatorium Solar dynamic observatory.

Skelett av magnetfält

Virvelstormarna, som kan vara lika stora som Europa, har ett ”skelett” av magnetfält och kan virvla runt med hastigheter på över 10 000 kilometer i timmen. Det är dessa knippen av magnetfältslinjer som oavbrutet vrids runt som forskarna nu tror transporterar energi från solens inre, förbi solytan och till de yttersta lagren av koronan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.