LED-lampor. Foto: TT Bild

Nobelpris i fysik för LED-lampan

Uppdaterad
Publicerad

Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura får Nobelpriset i fysik. ”En upptäckt till gagn för mänskligheten”, enligt Vetenskapsakademien.

Nej, det favorittippade forskningsområdet ”universums mörka materia” tilldelades inte årets fysikpris.

– Årets nobelpris handlar om ljus, om uppfinningen av energieffektiva blå lysdioder, sade Vetenskapsakademiens Staffan Normark när presskonferensen inleddes i Vetenskapsakademiens klassiska tegelbyggnad i Frescati vid Stockholms universitet.

Nobelpriset 2014

Pristagarna får alltså priset för att de utvecklat tekniken bakom effektiva blå lysdioder – som i sin tur möjliggör energieffektivt vitt ljus. Helt enkelt en bra ersättning för 1900-talets glödlampor.

Tidigare fanns bara rött och grönt LED-ljus, men genom att pristagarna hittade en lösning för blå LED-dioder så kunde man till slut bygga LED-lampor som tillsammans skapade vitt ljus, alltså ljus som kan användas i vanlig belysning.

Därmed blev LED-tekniken den mest populära inom ljusforskningen. Tekniken förväntas ersätta i stort sett all annan belysning inom de närmsta årtionderna.

Från lovande men omöjlig teknik till succé

Redan på 1990-talet användes röda och gröna LED-dioder, framför allt i små tvåfärgade displayer. Tekniken ansågs lovande, men i stort sett alla forskare misslyckades med att få till det blåa ljus som behövs för att kunna skapa verklig belysning.

Men i pristagarnas laboratorium löste man till slut de grundläggande problemen. Därmed banade man väg för den ljusrevolution som nu är på väg i världen. Svenska LED-forskare arbetar bland annat med att, med hjälp av den japanska LED-tekniken, skapa väggar med inbyggd belysning i väggarnas färgbeläggning.

– Det här är väldigt mycket i linje med Alfred Nobels uttalade mål i sitt testamente att belöna uppfinningar och upptäckter till gagn för mänskligheten. Det är anledningen till vårt val av pristagare, sade Vetenskapsakademiens Olle Inganäs på presskonferensen.

”Kan drivas av solladdade batterier”

Fysikern Olle Inganäs i Nobelkommittén tryckte också på LED-teknikens betydelse för belysning i fattigare delar av världen:

– Över 1,5 miljarder av världens människor saknar elnät och det här är lampor som kan drivas med solel på grund av att de är så energisnåla.

Från presskonferensen ringdes också pristagarna upp, men det gick knappt att höra vad de sa över den knastriga telefonlinjen.

– Fantastiskt, otroligt, kunde man ändå höra pristagaren Nakamura säga innan linjen bröts.

Materialfysik är ett hett område, inte minst för att det håller på att förändra verkligheten omkring oss. Bland övriga populära ämnen som det talades om före tillkännagivandet kan också nämnas batteriforskningen – som också skulle passa in på Nobelkommitténs tal om ”gagn för mänskligheten”.

– Den vanliga glödlampan lyste upp hela 1900-talet, LED-lampan kommer att lysa upp 2000-talet, sade Vetenskapsakademiens Staffan Normark på presskonferensen.

Detta är LED-tekniken

En lysdiod (LED) består av ett antal skikt av halvledarmaterial. I lysdioden omvandlas elektricitet direkt till ljuspartiklar, fotoner. Det gör ljuskällan mer effektiv än andra ljuskällor där det mesta av elströmmen går åt till värme och bara en liten del omvandlas till ljus.

LED-tekniken genererar ljus med hjälp av elektronrörelser i halvledare. I LED-lamporna finns alltså inga metalltrådar som upphettas, vilket det gör i glödlampor och halogenlampor.

De nya LED-lamporna kräver mindre energi för att ge ifrån sig ljus jämfört med de gamla ljuskällorna och utvecklas hela tiden till att bli ännu effektivare. Det senaste rekordet på ljusflöde är drygt 300 lumen per watt, vilket kan jämföras med 16 i vanliga glödlampor och uppåt 70 i lysrörslampor.

(Källa: Kungliga Vetenskapsakademien)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2014

Mer i ämnet