De funna flaskorna auktionerades ut för ungefär 280 000 kronor styck. Foto: TT

170 år gammal champagne 20 gånger sötare än idag

Publicerad

2010 hittades 168 flaskor champagne i ett skeppsvrak utanför Åland. De visade sig vara 170 år gamla, antagligen den äldsta champagne som smakats. Nu presenteras resultaten av en kemisk analys av flaskornas innehåll som berättar mycket om smakpreferenserna från 1800-talets mitt.

Flaskorna som hittades på botten av Östersjön provsmakades på plats av dykarna som gjort fyndet 2010. De konstaterade att den var mycket sötare än dagens champagne och misstänkte redan då att de drack champagne som var minst ett sekel gammal.

Den kemiska analysen, som gjorts av franska och tyska forskare och publiceras i tidskiften PNAS, visar mycket riktig att sockerinnehållet var hela 150 gram per liter. Det kan jämföras med dagens populäraste champagne som innehåller ungefär 7 gram tillsatt socker per liter.

– Det var den tidens smakpreferens helt enkelt, allt skulle vara sött. Socker var en bristvara i mitten av 1800-talet, speciellt här i norr, och man gjorde det man kunde sötare. Det var något exklusivt. Torr champagne kom först på 1870-talet, säger Nadja Karlsson, dryckesexpert på Spritmuseum i Stockholm.

Perfekt förvaring

Flaskorna från Östersjön kan antas smaka ungefär likadant som de gjorde när de tillverkades eftersom de förvarats under perfekta förhållanden. På 50 meters djup motsvarar trycket från utsidan det tryck som kolsyran skapar från flaskans insida vilket bevarar drycken. Dessutom är det på det djupet totalt mörker och en temperatur på cirka fyra grader Celsius – ultimata förhållanden för lagring av champagne.

Trots att inga etiketter fanns kvar kunde man med hjälp av märkningar på korkens undersida avgöra att flaskorna var av märkena Veuve Clicquot Ponsardin (även kallad Gula änkan), Heidsieck och Juglar, den tidens finaste champagne. Märkningarna i korkarna hjälper också till att datera flaskorna eftersom Juglar bytte namn till Jacquesson år 1832 och alltså måste champagnen vara tillverkad innan dess. Själva skeppsvraket tros dock ha sjunkit runt 1845.

Inte tillräckligt söt

Med tanke på platsen för fyndet kan man misstänka att flaskorna var på väg till Ryssland, där det är känt att man föredrog riktigt söta drycker. Det är dock möjligt att just den här champagnen ändå inte var tillräckligt söt för tsarens smak. Han föredrog nämligen 300 gram socker per liter, dubbelt så mycket som i de funna flaskorna.

I brevväxlingar mellan champagne-änkan Madame Clicquot och en agent i St. Petersburg kan man läsa att ”Här har man alltid socker på bordet nära vinglaset för man häller socker inte bara i rött vin utan också i champagne.”

– Det är fullt möjligt att de flaskor man hittat kan vara samma sorts champagne som änkan Clicquot själv drack, vilket dragit upp priset på flaskorna rejält. På auktion gick de för ungefär 280 000 kronor per flaska, säger Henrik Scander, doktorand i måltidskunskap vid Örebro universitet.

Dolde dålig smak

Anledningen till att man föredrog så söt champagne i mitten av 1800-talet hade inte bara med sockrets exklusivitet att göra. Det var också ett sätt att kompensera för att man inte hade särskilt stor kontroll över produktionsprocessen och behövde dölja oönskad smak.

– Det är stor skillnad i vilken mognad man kan få i druvan idag jämfört med den tiden. Man kunde inte få druvorna helt mogna, så man tillsatte socker för att väga upp för syran. Man använde också både socker och kryddor för att dölja dålig smak. Ungefär som dagens viner med låg kvalitet ofta är sötare, säger Henrik Scander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.