• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Arkivbild Foto: TT

2 miljarder människor överviktiga

Uppdaterad
Publicerad

Världens befolkning blir allt tyngre, och trenden har hållit i sig de senaste trettio åren. Idag är nästan en tredjedel av världens befolkning överviktiga, visar en ny stor studie.

En ökad välfärd tycks gå hand i hand med ökade midjemått. Fetma och övervikt har blivit ett globalt problem. I en ny studie undersöks data från 188 länder. Resultaten visar att andelen människor som lider av övervikt eller fetma har ökat från 857 miljoner år 1980, till 2,1 miljarder människor år 2013.

Bland svenska män är sex av tio (58 procent) överviktiga eller feta. Bland kvinnor är motsvarande siffra 46 procent.

En person klassas som överviktig när den har ett BMI (Body Mass Index) som är 25 eller högre. BMI är ett förhållande som räknas ut mellan en persons vikt och längd.

USA och Kina i topp

Studiens resultat visar att 50 procent av alla överviktiga människor bor i 10 länder, där USA, Kina och Indien är i topp. Men viktuppgången är tydlig både i länder med höga och låga inkomster.

– Vi har sett en koppling mellan en ökad övervikt hos befolkningen och inkomst per capita. När lönerna stiger blir människorna tyngre, och det blir mer och mer ett globalt problem, säger Christopher Murray, som är en av studiens författare.

Övervikt ger ökad risk för flera sjukdomar, däribland diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Inget land har lyckats vända på trenden under de senaste trettio åren, och bevisen är splittrade om vad som behöver göras för få världsbefolkningen på hälsosammare spår.

Mer utbildning krävs

– Vi har sett att portionernas storlek har blivit större och människor rör sig allt mindre när välfärden ökar. Jag tror att vi måste ha mer utbildning om hur man lever hälsosamt. Lära människor hur man kan äta mer kalorisnålt och lyfta vikten av att motionera och träna, säger Christopher Murray.

I en del länder har accelerationen för viktökningen saktat ned. Men Christopher Murray tror inte att det är för att en vändpunkt är nära.

– Jag tror inte att vi kommer att se en vändpunkt om vi fortsätter som vi gör nu. Jag tror snarare att de länder där accelerationen saktat in, har de människor som kommer bli överviktiga redan blivit det.

Studien “Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013” publiceras i veckans nummer av tidskriften The Lancet.

Fakta: BMI (Body Mass Index)

BMI räknas ut genom att dividera en persons vikt i kg, med summan av längden gånger längden, i meter.

Exempel: 70 kg / (1,75 x 1,75) = 22,9

En normalviktig person har ett BMI mellan 18,5 och 24,5. Mellan 25 och 30 räknas som övervikt, och över 30 som fetma. Friska och muskulösa personer kan dock ha ett BMI över 25 utan att vara överviktiga, eftersom muskler väger mer än fett.

Dessa värden är framtagna för vuxna. Andra gränsvärden gäller för barn.

Källa: Vårdguiden

Länder med högst andel feta och överviktiga i Europa

Män

1 Malta, 74 procent

2 Island, 73,6 procent

3 Grekland, 71,6 procent

4 Cypern, 67,8 procent

5 Storbritannien, 66,6 procent

Kvinnor

1. Island, 60,9 procent

2. Ryssland, 58,9 procent

3. Moldavien, 58,8 procent

4. Malta, 57,8 procent

5. Ukraina, 57,4 procent

Källa: Globen Burden of Disease Study 2013

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.