Skogsbrand i Brasilien tidigare i år. Foto: Wikimedia Commons, Attribution 3.0/José Cruz/ABr

2015 är det varmaste året

Uppdaterad
Publicerad

År 2015 blir sannolikt det varmaste året på jorden sedan mätningarna startade, enligt Meteorologiska världsorganisationen (WMO).

Temperaturökningenväntas dessutom passera en symbolisk gräns. För första gångenkommer den genomsnittliga höjningen troligen att nå upp till engrad Celsius, jämfört med utgångsåret 1880.

Torka och bränder

Orsaken är i hög gradväderfenomenet El Niño som i år är ovanligt kraftfull, och har letttill torka och bränder i Indonesien och Amazonas, och skyfall iPeru och Argentina.

El Niño väntas dessutom fortsätta med fullstyrka en bra bit in på nästa år. Det kan medföra att även 2016blir rekordvarmt, enligt WMO.

Michel Jarraud, WMO:sgeneralsekreterare, pekar på att halterna av växthusgaser iatmosfären i år närmat sig en annan symbolisk gräns, 400miljondelar (ppm).

Varmaste femårsperioden

Han lyfter också fram att perioden 2011-2015 varden varmaste femårsperioden någonsin. Genomsnittet var 0,57 graderCelsius över genomsnittet för referensperioden 1961 till 1990.

Deflesta världsdelar — Asien, Europa, Sydamerika, Nordamerika,Oceanien — upplevde rekordtemperaturer. Under det gångna året harmånga regioner drabbats av värmeböljor. Däremot har Antarktis varitovanligt kallt.

Fakta:

Global uppvärmning WMO:s uppgifter baseras påtemperaturmätningar över hela jorden.

Analyserna har i huvudsakutförts av tre institutioner: Hadley Centre och Climatic ResearchUnit i Storbritannien, den amerikanska vädertjänsten NOAA (NationalOceanic and Atmospheric Administration), samt den amerikanskarymdstyrelsen Nasa.

Analyserna visar att genomsnittstemperaturen påjorden har ökat med runt en grad Celsius sedan 1880 då mätningarnastartade.

Ökningen har varit mest påtaglig sedan 1980.

Källa: WMO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.