3,5 grader är det nya klimatmålet

Uppdaterad
Publicerad

Jordens temperatur ökar snabbare än befarat. Forskare menar att målet om att jordens temperatur inte ska öka med mer än 2 grader blir omöjligt att uppnå. Nu måste det nya målet vara att den globala uppvärmningen åtminstone stannar vid 3,5 grader, säger den internationella energimyndigheten IEC.

Forskare och tjänstemän kastar nu ur sig en besk sammanfattning av läget i världens klimatpolitik: De försenade förhandlingarna och fiaskot vid FN-toppmötet i Köpenhamn 2009 har gjort att politikerna tappat greppet om klimatet.

Att temperaturökningarna ska stanna vid 2 grader är inte längre realistiskt, menar nu många forskare och energiexperter.

Pekar mot 3,2 grader

Det var i den ansedda tidskriften Nature som några av världens främsta klimatforskare härom veckan släppte den här politiska bomben. Forskarna har räknat in de löften som gjorts och de prognoser på utsläppen som man nu kan se.

Även om länderna håller sina utfästelser om konkreta åtgärder så skenar temperaturökningarna iväg till 3,2 grader, alltså över den gräns då forskarna tror att vi riskerar att tappa greppet om jordens klimat.

Samtidigt är alltså politikernas formella målsättning, sedan klimatmötet i Cancún, att de arbetar för att klara den magiska gränsen på maximalt två graders global temperaturökning. Det är ett mål som för några år sedan ansågs som nödvändigt, men som forskare nu pekar ut som orealistiskt – om inte världspolitiken omedelbart läggs om. Och någon sådan omläggning är inte i sikte, menar forskarna.

Någon bindande överenskommelse kring klimatet tror man inte nås heller under de kommande veckornas förhandlingar i Durban.

3,5 grader om vi agerar, annars 6 grader

Nu vill också tjänstemän flytta på målet om 2 grader som gräns. I den internationella energymyndigheten IEA:s senaste rapport ”World Energy Outlook 2011” tecknar man i stället upp en ny plan där man anger 3,5 grader som nytt mål. Om vi inte agerar snarast riskerar vi att drabbas av 6 graders global temperaturökning, vilket skulle leda till en global naturkatastrof av stora proportioner, enligt IEA.

Även för att nå målet om 3,5 graders temperaturökning krävs enligt IEA att den allra största mängden ny energiproduktion kommer från förnyelsebara energikällor, som vindkraft, solkraft och biobränslen. Internationella energimyndighetens plan inkuderar också att världens länder bygger nya kärnkraftverk som en del av sin energiförsörjning.

Om vi inte nu inför politiska styrmedel där länderna lovar att agera utifrån detta 3,5-gradersmål som kommer vi enligt IEA att drabbas betydligt värre. Om vi följer den nuvarande trenden – utan att agera – kommer temperaturen att öka med cirka 6 grader globalt, menar IEA.

Ungefär samma slutsats visar klimatforskarna i Nature. Där pekar den nuvarande utsläppskurvan kraftigt uppåt, vilket skulle leda till mer än 5 graders temperaturökning globalt.

Det kallar klimatforskarna för att vi hamnar över tröskeln med ”ingen återvändå” – där vi både tappar kontrollen över klimatförändringarna, och omöjliggör en återgång till ett klimat som liknar det vi har idag.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Klimatförhandlingarna – en lång historia

1992: FN:s stora miljökonferens i Rio de Janeiro blir startskottet för miljöarbetet. Klimatkonventionen undertecknas av 154 länder.

1995: I Berlin hålls det första mötet mellan de länder som skrivit under klimatkonventionen. Överenskommelse om ett protokoll för utsläppsminskningar och åtaganden för världens industriländer.

1997: Det tredje klimatmötet hålls i Kyoto. Kyotoprotokollet blir utkomsten av mötet, ett juridiskt bindande klimatavtal.

2001: George W Bush tillträder som president i USA och meddelar att landet inte längre tänker följa Kyotoprotokollet eller delta i vidare förhandlingar om klimatet.

2004: Rysslands parlament röstar igenom Kyotoprotokollet, och därmed har avtalet tillräckligt många och stora utsläppsnationer för att vara giltigt.

2007: Vid klimatkonferensen i Bali på Indonesien beslutas klimatmötet i Köpenhamn 2009 som ett nytt avtal ska förhandlas fram. Det avtal som ska ersätta Kyotoprotokollet.

2009: Klimatmötet i Köpenhamn kollapsar, och inget klimatavtal sluts.

2011: I Sydafrika och staden Durban hålls den sjuttonde klimatkonferensen. Det är det sista mötet innan Kyotoprotokollet löper ut. Ändå tros inget nytt avtal komma till stånd under mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.