Människan som bar denna tand levde för över en halv miljon år sedan. Foto: Centre Européen de Recherches Préhistoriques de Tautavel

550.000 år gammal människotand funnen i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Över en halv miljon år – för så länge sedan levde den människa som senare lämnade efter sig en tand i sydvästra Frankrike. Arkeologer som nu har funnit tanden jublar över fyndet som är ett av de allra äldsta någonsin i Europa.

Ett lag unga frivilliga arkeologer har gjort en sensationell upptäckt i Tautavel i de franska Pyrenéerna. En liten tand man lyckades gräva fram ur grottan Caune de l’Arago har visat sig vara omkring 550.000 år gammal, och därmed ett av de äldsta fynden efter människor i Europa någonsin. Det rapporterar bland andra lokalradiokanalen France Bleu.

Tanden tillhörde troligen en vuxen man, men det är fortfarande för tidigt att helt säkerställa. Fyndet får den så kallade Tautavelmannen, vars benrester hittades i samma grotta under 60-talet, att framstå som rena ungdomen, med sina 450.000 år på nacken.

Unikt fynd

Forskare jublar över den uråldriga tanden. Det har än så länge hittats ytterst få mänskliga fossil från samma tidsperiod i Europa, och man hoppas nu att tanden är ett tecken på fler liknanden fynd kan komma att göras i grottan i framtiden.

– Det är såklart en chock, ett fint möte från bortom tiden, förklarar Amélie Vialet, antropolog och utgrävningschef i Tautavel, för radiokanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.