Kraftverk orsakade 70-procentig död i Amazonas

Uppdaterad
Publicerad

Ett enormt vattenkraftbygge, Balbina-dammen med en yta stor som Gotland, har tagit död på 70 procent av djurlivet i området.

Efter det genomförda omstridda dammbygget har forskare nu granskat konsekvenserna för Amazonas sköra djurliv.

Den väldiga vattenkraftsdammen Balbina i brasilianska Amazonas täcker ett område på 3 000 kvadratkilometer, en yta nästan lika stor som Gotland. När dammen byggdes översvämmades det mesta av regnskogen i området men några högre liggande områden blev kvar som skogklädda öar i dammen.

Den nya studien, som publiceras i tidskriften Public Library of Science, visar att i genomsnitt 70 procent av den ursprungliga faunan av däggdjur, fåglar och reptiler har dött ut på öarna – en effekt av att färre arter och individer kan överleva på en mindre yta. Resultatet bekräftar att stora dammbyggen kan ha en förödande effekt på en biologiska mångfalden, även om vissa skogsplättar finns kvar när dammen är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.