Svenska rökare röker allt mer

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rökare röker allt fler cigaretter, Sverige är kvinnornas rökarland och hela världen bolmar allt mer. Det visar en ny stor internationell studie.

En ny internationell studie visar att antalet rökare i världen ökat betydligt under de senaste årtiondena. Sedan 1980 har rökning ökat med 25 procent bland män och med 41 procent bland kvinnor, sett över hela världens befolkning.

Men skillnaden mellan olika länder är enorm. I länder som Indonesien och Ryssland röker mer än varannan man i befolkningen. I många länder är rökning helt enkelt en manlig aktivitet. I länder som Kamerun, Libyen, Marocko och Azerbaijan röker mindre än en procent av kvinnorna.

Sverige de kvinnliga rökarnas hemland

I länder som Frankrike och Grekland röker däremot mer än 25 procent av kvinnorna. Där röker dock ännu högre andel av männen, och i avseendet kvinnlig rökning är det faktiskt Sverige som sticker ut allra mest på global nivå.

– År 2013 var rökning vanligare bland män än kvinnor i alla världens länder, utom i landet Sverige, skriver forskarna i rapporten.

Bland de grupper som ligger relativt högt bland svenska rökare märks också gruppen unga kvinnor 20-24 år. Det är den enda grupp under 45 år som ligger över befolkningsgenomsnittet vad gäller andelen rökare.

Svensk trend bruten

Sverige tillhör också de länder som utmärker sig på ett annat vis: Vi har en långsiktigt tydligt nedåtgående trend för rökning. Sedan 1980 är det just i Island, Mexiko, Kanada, Sverige, Norge och Danmark som rökningen minskat mest.

Men undersökningen visar också att den nedåtgående trenden för rökningen i Sverige nu har vänt. De senaste åren har rökningen faktiskt till och med gått något uppåt i Sverige, efter att ha varit på nedåtgående ända sedan början av 80-talet.

Fortfarande är dock andelen rökare i Sverige relativt få, cirka 15 procent av den vuxna befolkningen, vilket kan jämföras med uppemot 30 procent i början av 80-talet.

Över 20 cigaretter om dagen

Däremot röker rökarna de svenska rökarna allt mer per person. Antalet cigaretter som säljs i Sverige har i princip inte förändrats på 20 år, trots att andelen rökare stadigt minskat. De som fortsätter röka röker nämligen desto mer. Siffran är nu uppe på över 8000 cigaretter per rökare och år, om man räknar genomsnittet bland svenska rökare. Mer än 20 cigaretter om dagen alltså, i genomsnitt.

Forskarna pekar ut både stor individuell cigarettkonsumtion och stor andel rökare i befolkningen som stora problem.

– De största riskerna finns i länder där rökningen är väldigt utbredd, och där rökare konsumerar en stor mängd cigaretter, skriver forskarna och pekar ut i synnerhet Kina, Italien, Japan, Korea och ett flertal länder i Östeuropa som riskländer.

Och nu oroas forskarna över att rökningen globalt håller i sig så bra som den gör. Antalet cigaretter som säljs ökar stadigt i världen.

– Förändring i prevalensen tobak vanligtvis har gått långsamt, vilket understryker att det här är en svår vana det är att bryta, skriver chefen för forskargruppen, Emmanuela Gakidou.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.