Ett 99 miljoner år gammalt ödlefossil har hittats i Sydostasien. Foto: TT

99 miljoner år gammal ödla funnen

Uppdaterad
Publicerad

Ett ödlefossil som hittats bevarad i bärnsten i Sydostasien är så gammalt som 99 miljoner år, enligt forskare i Florida. Det gör det till det äldsta av sitt slag och en ”saknad länk” för reptilforskare, rapporterar Reuters.

Ödlan är 75 miljoner äldre än den tidigare rekordhållaren, enligt forskarna vid Florida Museum of Natural History, som i veckan berättade om fyndet.

Den hittades för decennier sedan i en gruva tillsammans med andra välbevarade fossil, men det var först nyligen som forskarna lyckades analyserad det. De tror att den kameleont-liknande ödlan var så gott som nyfödd när den fastnade i kåda i en tropisk skog i vad som nu är Burma. Den uppges mycket välbevarad, och man kan till och med se dess ögon och färgskiftningar.

Upptäckten kommer att hjälpa forskarna att lära sig mer om det ”förlorade ekosystem, den förlorade värld” som den hörde till, men också om dagens reptiler, säger Edward Stanley i forskningsteamet till Reuters.

– Det är lite av den saknade länken, säger Stanley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.