Flyktingläger i Jordanien. Foto: Mohammed Hanno/AP/TT

Akut skolbrist för syriska flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av de syriska barn som lever i flyktingläger i Turkiet, Libanon och Jordanien saknar helt skolundervisning, visar en ny rapport.

Kriget i Syrien har nu pågått i snart fem år, och många av de barn som flytt till något av de flyktingläger som ligger i närliggande Turkiet, Jordanien och Libanon har inte fått någon skolgång alls de senaste tre åren, enligt en rapport från den ideella tankesmedjan RAND corporation.

700.000 riskerar att bli analfabeter

Rapporten visar att vartannat barn står helt utanför utbildningssystemet i dag. Det innebär att omkring 700.000 barn inte får någon utbildning överhuvudtaget.

– En konsekvens är ju att barnen växer upp som analfabeter, eftersom vissa inte har gått i skolan alls, menar Emma Jörum, statsvetare vid Uppsala universitet, som just nu arbetar med en studie kring syriska flyktingfamiljer som kommit till Sverige.

Hon menar att bristen på skolutbildning för barnen kan vara en avgörande faktor som gör att flyktingar väljer att söka sig vidare till Europa för att skapa en bättre framtid för sin familj:

– Man oroar sig för att barnen växer upp utan att varken lära sig läsa eller skriva. Utan utbildning finns det en risk att barnen växer in i en cementerad fattigdom, och det fasar man för som förälder.

Vart tionde barn arbetar

Rapporten visar att omkring vart tioende barn som lever i jordanska flyktingläger i dag arbetar, samtidigt som allt fler flickor blir bortgifta på grund av att deras familjer lever under så svåra ekonomiska förhållanden.

Enligt rapporten krävs det en akut insats för att på både kort och lång sikt förbättra situationen för barnen som ofta levt i flera år i flyktinglägren utan att gå i skolan, eftersom det råder brist på lärare, skollokaler och kunskap om hur man ska undervisa barn som missat år av skolgång och som i vissa fall bär på traumatiserande krigsupplevelser.

Saknas pengar

Svårigheten ligger i att bygga upp ett fungerande utbildningssystem för omkring 1,4 miljoner flyktingbarn, samtidigt som det i nuläget saknas pengar. Frågan om flyktingbarnens skolgång kommer långt ner på prioriteringslistan, men det kan leda till att krisen förvärras, menar Emma Jörum:

– Man har hela tiden hoppats att det ska ljusna och därför har man inte satsat på att bygga upp en fungerande infrastruktur i flyktinglägren. Men i nuläget finns det inte någon som ser ett slut på kriget I Syrien, så nu måste man börja fundera på hur man ska kunna ordna en dräglig tillvaro för dessa människor. Annars riskerar vi att få en förlorad generation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.