Ett glas vin. Foto: Scanpix

Alkohol minskar risken för reumatism

Uppdaterad
Publicerad

Att dricka en måttlig mängd alkohol varje vecka minskar risken för ledgångsreumatism. Det visar en ny stor svensk studie på kvinnor som publiceras i tidskriften British Medical Journal.

Att man numera får servera ett glas vin till maten på landets äldreboenden ger kanske inte bara en guldkant på tillvaron hos många äldre, det kan också vara hälsofrämjande.

I en studie gjord på drygt 34.000 svenska kvinnor födda mellan 1914 och 1948, visade det sig att de som drack mellan fyra och fem glas alkoholhaltig dryck i veckan halverade risken att drabbas av ledgångsreumatism jämfört med de som inte drack alls.

Bra att dämpa kroppens immunförsvar

– Ledgångsreumatism är en autoimmun sjukdom, vilket gör att immunsystemet attackerar lederna hos patienten. Alkohol har förmågan att dämpa kroppens immunförsvar, så det är orsaken till varför alkohol kan vara bra mot reumatism, liksom för hjärt-kärlsjukdom, säger Daniela di Giuseppe, doktorand vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska institutet.

Undersökningen som är gjord av forskare på Karolinska institutet är den första stora kohortstudien i världen som visar på det här sambandet mellan måttligt alkoholintag och risk för reumatism.

Samtidigt vet man att alkohol ökar risken för bröstcancer, men Daniela di Giuseppe tycker ändå att personer med risk för reumatism borde ta ett glas då och då.

Ett halvt glas om dagen

– Om läkaren har en anledning, till exempel om patienten har reumatism i släkten eller andra genetiska orsaker. Då tycker jag att det är en bra idé att rekommendera att patienten dricker ett halvt glas alkoholhaltig dryck om dagen.

Med ett glas alkohol menas antingen 15 centiliter vin, 50 centiliter öl eller 5 centiliter starksprit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.