Foto: TT

Alla hjärtans sex!

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 14 februari, är dagen som tillägnad alla älskande par. I synnerhet i USA. På Valentines day, Alla hjärtans dag, ska kärleken blomstra till skenet av tända ljus, doftande blommor och porlande champagne.

Men vad är då kärlek och hur olika är män och kvinnor egentligen när det kommer till sex, det som är grunden för de flesta relationer?

Detta känsliga men dagsaktuella ämne har Michael Bailey, professor i psykologi vid Northwestern university ägnat sin forskargärning åt. Hans mycket konkreta och ofta kontroversiella studier handlar om sexuell upphetsning och sexuell läggning. Och svaren är obekväma, åtminstone för den som vill vara så kallat politiskt korrekt. Kvinnor och män ÄR olika. I allra högsta grad enligt Michael Bailey.

– Mäns sexualitet är rak och enkel, lätt att förstå, säger han på en välbesökt föreläsning under den stora vetenskapskonferensen som nu pågår  i Chicago just nu. Men kvinnor däremot, det är något helt annat!

Graden av erektion mäts

För att försöka ta reda på hur olika sexualitet och därigenom relationer ser ut han och hans kollegor studerat vad som leder till sexuell upphetsning hos män och kvinnor. Detta är ganska enkelt att mäta hos män enligt Michael Bailey. En elektrod som ser ut som en lasso fästs runt mannens penis. Samtidigt får mannen se bilder på tre olika sexuella konstellationer; kvinnor som har sex med kvinnor, män som har sex med män och män som har sex med kvinnor. Graden av erektion mäts under tiden.

Både män och kvinnor reagerar ungefär lika på sex mellan heterosexuella par. Där finns något för båda könen att titta på och bli upphetsade av. Det intressanta var istället de olika reaktionerna som forskarna fick när de visade bilder på sex mellan människor av samma kön.

– Hos en heterosexuell man är mönstret glasklart, säger Michael Bailey. När vi visade bilder på män som har sex med män reagerar den heterosexuella mannen nästan inte alls, men när de fick se lesbiskt sex gav det fullt utslag på upphetsningsskalan.

Kvinnor svarar helt annorlunda

– Men när vi mätte upphetsningsgraden hos heterosexuella kvinnor såg vi ett helt annat mönster, säger han.

För att mäta kvinnors sexuella upphetsning förs ett instrument upp i slidan som mäter färgen på  slemhinnorna blir när kvinnan ser på samma typer av bilder av älskande par. Färgen avslöjar nämligen hur blodfyllda slemhinnorna blir. Det är inte ett lika tydligt tecken på upphetsning som erektion hos en man, men enligt Michael Bailey, det bästa sätt det går att mäta kvinnors sexuella upphetsning på.

– Det märkliga vi såg var att när heterosexuella kvinnor såg på bilder män som hade sex med män så blev de inte alls särskilt upphetsade. Men när vi däremot visade bilder på kvinnor som hade sex med kvinnor, då blev reaktionen stor. Kvinnor tycks alltså bli mer sexuellt upphetsade av bilder på kvinnokroppar än bilder på manskroppar.

Är kvinnor smygbisexuella?

Vad betyder då detta? Att en stor andel kvinnor – i smyg – är bisexuella?

– Vi vet inte riktigt varför kvinnor svarar på sexuellt upphetsande bilder på det här sättet men resultaten av dessa studier är mycket tydliga och signifikanta.

– Happy Valentines Day! Enjoy! avslutar den kontroversielle sexforskaren Michael Bailey sin föreläsning i Chicago.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.