Alternativa borreliatester döms ut

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals svenskar vänder sig utomlands för att borreliatestas – men de alternativa testerna döms ut av Smittskyddsinstitutet.

Varje år vänder sig hundratals svenskar utomlands för att få en borreliadiagnos, eftersom de inte litar på den svenska sjukvårdens metoder.

Men den borreliadiagnostik som används i Sverige i dag är mycket säker, enligt Smittskyddsinstitutet som nu granskat metoderna. De alternativa borreliatester som erbjuds på flera kliniker utomlands döms ut av myndigheten.

– Ingen av de alternativa tester vi granskat har tillräcklig vetenskaplig dokumentation för att användas inom svensk sjukvård. Det säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Smittrskyddsintitutet: Våra metoder tillförlitliga

I en ny rapport som presenteras i dag har myndigheten granskat den vetenskapliga grunden för de metoder som används vid borreliadiagnostik i Sverige.

– De metoder vi använder är mycket tillförlitliga. Det visar denna genomgång väldigt tydligt. De tester vi använder är i stort sett samma som man använder över hela Europa när det gäller att ställa diagnosen borrelia, säger Anders Tegnell till SVT.

Borrelia sprids via fästingar och drabbar tusentals svenskar varje år. I Sverige konstateras infektionen oftast genom att ett rött, ringformat märke syns på huden, eller genom laboratorieanalyser av blodprov eller ryggmärgsvätska.

Dessa metoder har länge kritiserats av en grupp patienter som anser sig lida av en kronisk variant av borrelia som de menar att den svenska sjukvården missar.

Lösningen inte att åka till Tyskland

De senaste åren har hundratals svenskar därför vänt sig utomlands, framförallt till kliniker i Tyskland och i Norge, för att få diagnos och behandling för ”kronisk borrelia”, en sjukdom som en majoritet av borreliaforskare, smittskyddsläkare och hälsovårdsmyndigheter världen över anser saknar vetenskapligt stöd, vilket SVT tidigare rapporterat om. Experter varnar också för den långvariga och ofta mycket dyra antibiotikabehandling som ordineras på klinikerna.

Patientgruppens bristande förtroende för svensk sjukvårds förmåga att diagnostisera borrelia har fått Smittskyddsinstitutet att agera.

I den rapport som presenteras i dag granskas inte bara den diagnostik som används inom svensk sjukvård utan också de alternativa analysmetoder som kliniker i bland annat Tyskland erbjuder.

– Dessa tester tillför ingenting, säger Anders Tegnell. Han anser att rapporten tydligt visar att det inte finns någon anledning för patienter som misstänker att de har borrelia att vända sig utomlands och hoppas att förtroendet för svensk sjukvård nu kommer att öka.

– Lösningen på dessa patienters problem ligger inte i att åka till Tyskland och ta fler prover för borrelia, med vad de har att erbjuda där i dag, säger han.

SVT har sökt representanter för patientföreningen för TBE och Borrella men de vill vänta med att uttala sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.