Alzheimerforskning ofta misslyckad

Uppdaterad
Publicerad

De flesta läkemedelsstudier som gjorts för att hitta bättre behandling av Alzheimer har misslyckats, visar en ny amerikansk studie.

Forskare har granskat 400 kliniska studier i databasen Clinical trials som gjorts de senaste tio åren, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Resultaten visar att drygt 99 procent av studierna misslyckats med att hitta en effektiv medicin, eller fick avbrytas i förtid som en följd av biverkningar.

– Man kan säga att vi har lärt oss oerhört mycket också av de negativa studierna. Framför allt att man måste komma in tidigare i förloppet, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska institutet, till Ekot.

”Förbättrat tidig diagnostik”

Enligt Winblad har man trots de misslyckade resultaten blivit bättre på att ställa diagnosen Alzheimer tidigt. Men han är oroad över om läkemedelsbolagen kommer att våga fortsätta satsa på läkemedelsstudier i området efter de tidigare resultatlösa försöken.

 – Jag tror att många bolag har dragit sig ur fältet och det är ju lite ledsamt, säger Bengt Winblad till Ekot.

Här kan du läsa den amerikanska studien.

Fakta

Alzheimers sjukdom

• Alzheimers sjukdom är en demenssjukdom som framförallt drabbar äldre människor.

• Sjukdomen innebär en långvarig omfattande försämring av psykiska funktioner. Alzheimers bryter gradvis ner hjärnvävnaden och påverkar både minnet och andra delar av människans intellekt.

• Sjukdomen beror på att nervceller i hjärnan blir sämre och slutligen dör. Varför hjärncellerna dör är fortfarande oklart, men den dominerande hypotesen är att det är de så kallade amyloida placken som är den bakomliggande orsaken till sjukdomen.

• Sjukdomen bär namn efter den tyske neuropatologen och psykiatern Alois Alzheimer, som beskrev sjukdomen 1906.

• I Sverige uppskattas runt 120.000 personer vara drabbade av Alzheimers. I världen är den siffran 25 miljoner.

• Bland de drabbade över 85 år i Sverige är runt 20 procent så svårt dementa att de behöver vård.

Källa: Karolinska Institutet och Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.