Analys: ”Det finns inga vetenskapliga metoder som kan avgöra om du fyllt 18 år”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vi kan räkna exakt hur många år ett träd har levt, och i vissa fiskar kan man bestämma åldern med hjälp av gälarna. Men för människan finns ingen exakt metod.

Ulrika Engström

Vetenskapsreporter

En ung kvinna kommer till den svenska gränsen och söker asyl. Hon kan vara 15 år, och ett barn. Eller kanske är hon 17 år och tre månader eller 18 och ett halvt. Kanske vet hon exakt när hon är född men har inga papper som kan bevisa det, eller så drar hon av två år på sin ålder för hon vet att det är bättre för henne att definieras som ensamkommande flyktingbarn än en vuxen kvinna. Det kan också vara så att hon faktiskt inte vet, för föräldrarna är döda eller för att hon kommer från ett land där ålder inte räknas på samma sätt som här, och där födelsedagar inte firas.  

Men ändå är hennes exakta ålder av livsavgörande betydelse.    

#flykt

Vid 18 års ålder går en knivskarp gräns. Är hon under 18 år räknas hon enligt internationell rätt som barn, och med det kommer en lång rad rättigheter som ökar hennes chanser att få stanna i Sverige. Men hur ska myndigheterna kunna veta hur gammal hon är? Över eller under 18 år?   

Människor har inte årsringar

Regeringen vill nu kalla in vetenskapen, och låta läkare röntga händer och tänder för att med sina utprovade metoder mäta skelettutveckling och tandmognad för att göra en medicinsk åldersbedömning. Lagen är skarp, vår definition av ålder är skarp. Det stora problemet är att trots den vetenskapliga noggrannheten av röntgade handleder och etablerade metoder för att bedöma resultaten är inte den biologiska åldern lika skarp. Inte alls faktiskt.   

För vi är inte träd, årens gång ristar inte in några årsringar i våra kroppar.    

Vårt sätt att räkna våra liv i antal år är faktiskt en mänsklig uppfinning, baserad på astronomi, inte biologi. Vi räknar år efter hur många gånger jorden har vandrat runt solen, men i våra kroppar finns inga klockor som kan hålla reda på det. I vart fall har vetenskapen ännu inte funnit något mänskligt organ som kan göra det.   

Träd däremot har årsringar som speglar trädets tillväxt under våren och hösten, och som gör att det är enkelt att räkna ut hur många år ett träd är. Vissa fiskars gälar har också liknande årsringar. Men människan har varken årsringar eller gälar.    

Lika gärna dra en lott

Dessutom utvecklas människors skelett olika snabbt. Många olika faktorer spelar in, som varifrån världen man kommer, ärftlighet, om man har upplevt stress, eller kanske genomgått perioder av svält, eller inte fått i sig tillräckligt med näring.    

Medicinska åldersbedömningar beräknas ha en felmarginal på ett till två år, och gör det till en mycket oskarp och rättsosäker metod att bedöma om en ung person är över eller under lagens skarpa 18-års gräns.   

Men regeringen vill ändå införa metoder för att kunna avgöra åldern så att det är verkligen blir barn som får särskilt skydd och inte en vuxen som bättre kan klara sig på egen hand. Hur ska man göra?

Ja inte ska man förlita sig på förment vetenskapliga metoder för ”att det är bättre än ingenting”. Då kan man lika gärna spela tärning eller lotta vem som är barn eller vuxen.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

#flykt

Mer i ämnet