Annan ridstil kan skona hästryggar

Publicerad

Många hästar lider av ryggproblem. Ny forskning visar att det är sättet att rida som kan vara problemet – och lösningen.

Svårbehandlade ryggproblem hos hästar är något som allt flerveterinärer uppmärksammar. Den holländska hästälskaren och veterinären Patriciade Cocq är en av dem som engagerat sig i problematiken.

– Det är betydligt fler hästar som diagnostiseras medryggproblem idag än tidigare. Men det är svårt att veta om skadorna verkligenär fler, eller om det har att göra med att vi blivit bättre på att upptäckadem, säger Patricia de Cocq.

Mekaniska experiment

För att hitta sätt att minska hästarnas problem tog Patriciade Cocq hjälp av mekaniska experiment. Hennes mål var att identifiera vad enryttare kan göra för att avlasta sin häst och därmed minska risken för skador. Experimentenvisar att så kallad lättridning avlastar hästryggen jämfört med om ryttarensitter ner hela tiden.

Lättridning innebär att ryttaren växlar mellan att sitta isadeln och att stå upp i stigbyglarna under trav.

– Problemen uppstår när ryttarens tyngdpunkt ”faller ner”mot hästryggen under en rörelse. Då blir kraften på hästryggen 2,5-3 gångerstörre än om ryttaren rör sig i en rak, horisontell linje, säger Patricia deCocq.

Kraft på hästryggen

När hästen travar eller galopperar rör sig även ryttaren uppåtoch nedåt. Men genom att stå upp i stigbyglarna behåller ryttaren en rakare linjeunder hästens rörelser. Det innebär att kraften som ryttaren utövar påhästryggen minskar.

Patricia de Cocq och hennes kollegor har lyckats simulerahästens och ryttarens rörelser genom att tillverka mekaniska modeller av blandannat fjädrar och vikter. Med hjälp av modellerna har de sedan gjortmatematiska beräkningar på flera olika ridstilar.

Vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala bedriverman också forskning kring hästar och deras rörelser. Professor Lars Roepstorfftycker inte att man ska överdriva skillnaden mellan lättridning och sittandetrav.

– Man löser inte ryggproblemen genom att rida lätt, däremotär själva angreppssättet med mekaniska modeller nytt och spännande. Det skullekunna till exempel kunna användas för att korrigera ridstilar och förutse vadsom händer om man gör på det ena eller andra sättet, säger Lars Roepstorff.

Moderna jockeys rider rätt

De studier som Patricia de Cocq gjort visar attgaloppsporten hittat den mest optimala positionen sett ur ettbelastningsperspektiv.

– Det allra bästa är att stå upp som moderna jockeys. Debörjade rida i den här positionen runt år 1900, säger de Cocq.

Moderna galoppryttare står upp i en extrem position. Det ären både svår och krävande teknik men det innebär att deras tyngdpunkt i principrör sig längs en horisontell linje. Positionen är skonsam för hästryggensamtidigt som den har gjort galoppsporten betydligt snabbare.

Forskningen presenteras i veckans nummer av The Journal ofExperimental Biology.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.