Vattentäta surfplattor på mobilmässan

Uppdaterad
Publicerad

Marknaden för surfplattor växer snabbare än någon annan IT. Nu kommer de första helt vattentäta modellerna.

Tappade du en klick marmelad på surfplattan när du läste den digitala morgontidningen vid frukostbordet? Ja, då är det bara att spola av surfplattan och ställa den på tork bland tallrikarna i diskstället. Vattentålighet är en av trenderna på årets mobilmässa i Barcelona.

Den mobila IT-branschens stora årliga mässa hålls just nu i Barcelona, och här i vårsolen planerar alltså tillverkare, operatörer och app-utvecklare vad vi ska leka med på vägen till jobbet under de kommande åren.

Och mobiler i all ära, men i år är det minst lika mycket surfplattor som dominerar på mässgolvet.

– Trenden just nu handlar ju om skärmar. Man vill ha större och större skärmar. Och många mobiler och surfplattor har nu full HD-upplösning, alltså samma upplösning som din 55-tumsteve i vardagsrummet hemma, säger Erik Yström på Sony.

Sony utmanar Ipad med simhud

Sony är en av tillverkarna som med nyheterna på Barcelona-mässan avviker en del från det vi är vana vid. Deras nya surfplatta heter ”Tablet Z” och har samma skärmstorlek som den största (och dyraste) varianten av Apples Ipad – 10 tums skärm.

Skillnaderna mellan Ipad och Tablet Z är dock många. Bland annat så är Sonys nya surfplatta tunnare och lättare. Men det som är mest egensinnigt med konstruktionen av Sonys surfplatta är att den är helt vattentät. Tanken är alltså att man ska kunna spela Wordfeud på busshållplatsen även när det regnar, eller kolla på SVT Play i badkaret. Tekniken för att det ska fungera är helt täta skarvar i konstruktionen, och små gummilock som skyddar kontakterna. Simhud på elektroniken alltså.

– Vattentålighet när det gäller elektronik kan låta som en självmotsägelse, men det är en trend som kommer att bli allt starkare, när allt fler upplevt problem med fuktskador, säger Erik Yström.

Mindre klumpigt i väskan

Tunt och lätt är en tydlig trend för mobil IT just nu, bland alla tillverkare. Vi har tröttnat på onödigt klumpiga saker i fickor och väskor, menar i alla fall tillverkarna.

– Man vill ha en surfplatta som är lagom stor för att man ska kunna ha den med hela tiden, hävdar Andreas Bergqvist som står i Samsungs monter på mässan och demonstrerar Samsungs nya surfplatta med 8-tumsskärm.

Fast även Samsung försöker vara lite annorlunda. Deras surfplatta är inte alls vattentät som Sonys, men i stället kan man få återuppleva den gamla hederliga fysiska världen. Det följer nämligen med en digital penna som bland annat kan användas för att rita eller skriva direkt på skärmen – men också till att ringa in och klippa ut bilder eller text som man vill spara från webbsidor.

Nästan alla mobilvärldens företag finns på Barcelona-mässan, där 50000 personer från hela världen samlats. Tillverkaren Apple är den som lyser med sin frånvaro, av princip deltar nämligen Apple inte i sådana här branschgemensamma evenemang. Däremot släppte Apple strax före jul sin nya surfplatta Ipad Mini, och fortfarande är merparten av alla surfplattor som säljs från Apple.

Se trenderna från årets mobilmässa i Vetenskapens värld måndag 4 mars 20.00 i SVT2.

Fakta

4G, ett tekniskt racerlopp

Sonyssurfplatta är en av de nya prylarna som stödjer 4G, den teknik som ger sisådärtio gånger bättre surfhastighet än 3G. Bakom alla prylar finns ju också någotslags racerlopp mellan tillverkarna av tekniken för mobilt internet. SvenskaEricsson är störst i världen på att sälja mobilnät, men tvåa är kinesiskaHuawei. Och Huaweis representanter såg påtagligt nöjda ut när de, samtidigt sommässan öppnade, kunde visa upp en ny mobil (Ascend P2) som stödjer en ny4G-teknik – med upp till 150 megabit per sekund som hastighet. Tekniken kallascat4. Ett litet krux är bara att nästan inga mobiloperatörer stödjer dennauppgraderade 4G-standard ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.