De olika delarna har satts ihop med hjälp av en 3D-skrivare, och kostade mindre än 50-lappen att tillverka. Foto: Haley Bridger/Partners HealthCare

Använd mobilen för att kontrollera spermierna

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har tagit fram en app och ett tillbehör till mobiltelefonen, så att man i framtiden på ett enkelt och billigt sätt kan undersöka sina egna spermier, genom att filma dem.

Mer än 45 miljoner par i världen är ofrivilligt infertila, och i ungefär 40 procent av fallen beror detta på problem med spermiekvaliteten.

Att söka vård kan vara sammankopplat med ett kulturellt och socialt stigma. I fattigare delar av Afrika undviker många att få kvaliteten hos sin sperma undersökt, och undviker därmed också att få potentiell hjälp.

Flera fertilitetstest

Det finns idag flera fertilitetstest för män på marknaden. Nackdelen är att de bara undersöker förekomsten av ett visst protein som finns hos spermierna, som ger en ungefärlig bild av hur många spermier som finns. Men med den nya metoden så filmas spermierna i stället med mobilkameran för att se hur många, och hur aktiva de faktiskt är.

Mobilmikroskop

För att kunna göra detta kopplas ett objektiv och en lampa till en mobilkamera, som sitter som i en låda bakom mobiltelefonen, som ett litet mikroskop. Sperman sugs upp i en pipett till en mätsticka, som sedan kan analyseras.

Den som testar sin sperma får hela tiden vägledning genom en app som installeras i mobiltelefonen. Spermaprovet filmas och analyseras sedan, och undersöks inom loppet av några sekunder, så att man får svar hur det står till med fertiliteten, och om man bör söka vård.

98 procent rätt

Utrustningen är framtagen av ett forskare vid två stora sjukhus i USA, Brigham Womens Hospital i London, och Massachusets General Hospital, båda i Boston.

Spermakvaliteten hos 350 personer undersöktes med mobilkonstruktionen, och fick fram att den hade rätt i ungefär 98 procent av fallen. 

50 kronor

Till skillnad från dyr laborationsutrustning, så kostade tillbehöret till mobiltelefonen mindre än 50 kronor att tillverka med hjälp av en 3D-skrivare.

– Vi har utvecklat en produkt som verkligen kommer att kunna hjälpa massor av människor, säger John Patrozza, en av forskarna i studien.

Som alltid när det gäller forskning kommer det dock ta några år innan mobiltillbehöret kommer ut på marknaden.

Referens: Manoj Kumar Kanakasabapathy et al. An automated smartphone-based diagnostic assay for point-of-care semen analysis. Science Translational Medicine, 2017. DOI: 10.1126/scitranslmed.aai7863

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.