Orangutanger och schimpanser verkar vara mer ”mänskliga” än man kanske kan tro. Foto: Scanpix

Apor minns vad de gjorde för flera år sen

Uppdaterad
Publicerad

En doft, en melodi eller andra små påminnelser kan väcka minnen till liv hos dig som du inte tänkt på på flera år. Nu visar ny forskning att schimpansers och orangutangers minnen fungerar på samma sätt.

När jag var liten kraschade jag med min cykel och dök med ansiktet rakt ner i asfalten. Doften av varm tjärig asfalt på sommaren får mig än idag att tänka på den händelsen.

Min, och alla andra människors, förmåga att på detta sätt kunna plocka fram ett enskilt personligt minne som hände för länge sedan, är något som länge ansetts som unikt mänskligt. Men nu tyder ny forskning på att fler arter fungerar på samma sätt.

Det är våra närmaste släktingar schimpanserna, som tillsammans med orangutanger visat sig kunna minnas saker som hänt för länge sedan.

Tre års mellanrum

Forskarna bakom en ny studie testade om aporna kunde komma ihåg var i en bur det fanns verktyg som kunde hjälpa dem att komma åt en belöning, i form av mat. Experimentet bestod av två tillfällen med tre års mellanrum.

Vid första tillfället fick aporna lära sig hur de skulle komma åt belöningen, genom att öva några gånger. Tre år senare ställdes aporna inför samma uppgift igen. Belöningen, buren och alla andra detaljer var likadana som vid första tillfället.

Aporna mindes

Resultatet visade att när aporna stod inför uppgiften igen tre år senare så kom de direkt ihåg var verktyget var gömt och gick och hämtade det – och fixade snabbt sin belöning.

– Våra resultat visar att vi har mer gemensamt med våra närmaste släktingar i djurvärlden än vad man tidigare trott, säger Gema Martin-Ordas, forskare vid Köpenhamns universitet, och en av forskarna bakom studien.

– Vi har visat att inte bara kan aporna komma ihåg något som hände för länge sedan, de kan också göra det när de inte alls förväntar sig att de behöver det.

Gema Martin-Ordas menar att på samma sätt som en oväntad doft av asfalt kan få mig att tänka på min cykelkrasch, så fick förhållandena i experimentburen aporna att minnas detaljer från förra gången de var där.

”Mycket har tytt på detta”

Mattias Osvath är kognitiv zoolog vid Lunds universitet, och forskar själv på minne och kognition hos olika djurarter. Han menar att resultaten är intressanta, men faktiskt också väntade.

– Jag är inte förvånad för mycket har tytt på detta innan. Men det här är första gången som man också har kunnat visa det vetenskapligt.

– Det här tyder på att dessa människoapor kan se sig själv som en agent och agera utifrån sin egen existens. Något som har varit väldigt kontroversiellt, eftersom en sån egenskap länge har ansetts vara något bara människor har.

Men aporna i experimentet verkar alltså ha den förmågan. Vilket får en att undra vad mer för ”unikt mänskliga” saker de kan göra.

Studien

publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.