Arbetslösa matnördar - NASA behöver er!

Är du redo att skriva in dig i historieböckerna som en av dem som såg till att astronauterna fick bättre rymdmat i så fall har NASA ett jobb åt dig.

Den amerikanska rymdfartsmyndigheten - i samarbete med Cornell University och University of Hawaii - söker nu sex personer som är villiga att dra på sig rymddräkt och isolera sig i fyra månader på Hawaii under en simulerad resa till Mars tidigt 2013.

Målet är att ta fram en än mer balanserad och näringsrik kost inför en tänkbar treårs-expedition till den röda planeten. Även tillagningstekniker och köksarbete ska optimeras.

Bland annat vill man utröna hur man ska få rymdfarare att inte tröttna på att äta liknande mat om och om igen, eller åtminstone luska ut vilken mat som är helt ok att äta väldigt ofta.

Inga färska grönsaker
En annan sak som forskarna ska titta på är hur man ska kunna tillaga visa ingredienser i en miljö långt ifrån optimal för kulinariska utsvävningar. Färska grönsaker är till exempel inte att tänka på.

Istället handlar det om så kallad "Shelf Stable food" (mat med lång hållbarhet) som rymdtestkockarna får experimentera med.

Efter de fyra månaderna kommer bland annat en databas med recept kläckta under låtsasexpeditionen att skapas.

En stor del av tiden kommer också att gå åt att försöka optimera den dyrbara tiden i rymden. Hur mycket tid i förhållande till själva forskandet ska till exempel läggas på att tillaga, förbereda och äta maten.

En stor nackdel med rymdmatlagning har alltid varit resursslöseriet som uppstår vid själva matlagningen, städningen och disken samt den ström- och vattenåtgång som är nödvändig för sysslorna.

Hög utbildning ett måste
Men jobbet är inte för vem som helst. Den sökande måste ha genomgått universitetsstudier i till exempel fysik eller datavetenskap för att klara av de tester som ska göras under expeditionen.

Och här är några av de andra kraven:

• Vara villig att äta olika typer av mat
• Tobaksfri de senste 24 månaderna
• Ett normalt lukt- och smaksinne

Sista ansökningsdagen är den 29 februari. Här anmäler du dig.

Johan Wicklén
johan.wicklen@svt.se

Publicerad: