Arecibo-teleskopet i Puerto Rico är världens största teleskop. Foto: Brennan Linsley/AP

Astronom: ”Sänd ut internet till utomjordingar”

Uppdaterad
Publicerad

Människan bör skicka ut meddelanden i rymden för att försöka få kontakt med intelligent utomjordiskt liv. Det anser forskare vid Seti-institutet i USA där man i 40 år har letat efter signaler från intelligenta civilisationer, utan resultat. Nu har de blivit otåliga.

Forskare som är engagerade i jakten på intelligent liv i rymden möts just nu på den stora vetenskapliga AAAS-konferensen i San José, Kalifornien.

– Jag anser att vi ska skicka in en ansökan för att få ingå i den galaktiska klubben, säger Douglas Vakoch som forskar om hur vi ska prata med utomjordingar på Seti-Instiutet.

Douglas Vakoch anser att mänskligheten tillhör kategorin mindre avancerad civilisation och att vi skulle ha mycket att lära av en främmande civilisation som har en teknologi som ligger flera tusen år framför oss.

Redan idag kanske vi översvämmas av signaler från intelligenta civilisationer som vi inte förmår tyda. En högt utvecklad teknologisk civilisation skulle inte ha några problem att tolka våra kontaktförsök. Därför anser Douglas Vakoch att det är vi, människor på planeten jorden, som bör ta initiativet.

Astrofysiker: ”Kan vara farligt”

Science fiction författaren och astrofysikern David Brin tycker att mänskligheten ska ta det lite försiktigt med kontaktförsöken.

– Vi gör så många antagande om vad för slags intelligent liv det finns där ute: De är så teknologiskt anvancerade. De vet någonting som vi inte vet. De är så altruistiska så att de skulle aldrig skada oss. Men vi har ju ingen aning om hur de är.

David Brin anser att många av forskarna på Seti-institutet är alldeles för naiva och han efterlyser en diskussion som skulle inkludera alla människor, över hela världen, och även forskare inom många vetenskapliga discipliner. Han föreslår att historiker skulle kunna ha en hel del att bidraga med.

Historien har lärt oss vad som kan hända när en civilisation med avancerad teknologi möter en civilisation med inte så utvecklad teknologi. Som när ursprungsbefolkningarna i Amerika  och Australien mötte européer som gick i land med vapen i hand ingen av de bosatta någonsin sett förut.

– Det är försent att vara rädd för att vi skickar ut signaler i rymden, för det gör vi redan, kontrade Seth Shostak, astronom på Seti.

Redan nu läcker sändningar ut i rymden

Jorden läcker mängder av signaler ut i rymden från bland annat alla tv- radiosändningar från början av 1900-talet. Det är mänskligt brus från exempelvis gamla tv-komedier från 1960 som nu färdas med ljusets hastighet ut i universum. Men de signaler som Seth Shostak och de andra på Seti vill skicka ut nu skulle vara mycket starkare och innehålla ett riktat budskap.

– Jag vill skicka ut hela internet! Säger Seth Shostak.

Science fiction författaren David Brin vill inte att vi aktivt ska söka kontakt med intelligenta livsformer där ute, men att vi ska vara föreberedda om vi någon gång skulle få kontakt. Han gör ett antagande om att de där ute kanske också ägnar sig åt byteshandel, som människan gjort i tusentals år. Om vi får information från dem måste vi ge något i utbyte.

– Men Seth Shostak vill att vi ska sälja ut hela internet – gratis! Då har vi ingenting kvar att sälja!

Första meddelandet till världsrymden

Den 16 november 1974 lät astronomen och Seti-institutets grundare, Frank Drake, skicka ut en signal ut i rymden från det stora Arecibo-teleskopet i Puerto Rico. Om någon främmande civilisation därute fångar upp signalen och kan tyda den vet det är en hälsning från varelser som består av kolväte, med DNA, och koordinater till dess solsystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.