Vinge hos bananflugehanne Foto: TT

Bananflugans honor tänder på färgen

Uppdaterad
Publicerad

Hos bananflugan har storleken ingen betydelse. Det är färgen som avgör.

Storleken har ingen betydelse för bananflugan. I stället är det hanarnas vingfärg som får känslorna att svalla hos det motsatta könet, visar ny forskning från Lunds universitet.

-De gillar klarare färger. Kanske inte färgen på vingarna i sig, utan att det syns mycket, säger forskaren Jessica Abbot vid Lunds universitet.

Att bananflugor alls har färgglada vingar upptäcktes först för ett par år sedan, trots att den lilla krabatens liv och leverne studerats grundligt i snart hundra år.

-Ja, det är lite lustigt, säger Abbot.

Syns i dovt ljus

Men till forskarelitens försvar så syns de så kallade interferensfärgerna bara i ett visst dovt ljus mot mörk bakgrund, åtminstone för det mänskliga ögat.

-Det roligaste med den här nyheten är att man tittat på de här flugorna i hur många år som helst, men att det fortfarande finns nya saker att upptäcka, säger Jessica Abbot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.