Foto: Pontus Lundahl/ TT Bild

Extrapeng gjorde psyksjuka friskare

Uppdaterad
Publicerad

Lite mer pengar att röra sig med ger psykiskt sjuka med knappa resurser inte bara ett något drägligare liv ekonomiskt. Många blir också klart friskare och får en bättre självkänsla.

En extra slant fungerar hos somliga helt enkelt lika bra eller bättre än deras egna mediciner.

Det visar resultaten i en mer än ettårig studie bland hundra Karlskronabor som lider av psykisk ohälsa som schizofreni, psykoser och djupa depressioner. I nio månader fick dessa 500 kronor extra per månad utan några som helst krav på motprestation eller redovisning.

För en del gick pengarna rakt in i vardagsekonomin. Andra använde 500-lappen till att sätta lite guldkant på tillvaron: en bussfärd, fika med vänner, umgänge med barnbarnen, en färjetur, massage och annat smått och gott i det sociala umgänget. Deltagarna intervjuades och deras livskvalitet och välmående mättes såväl före, under som efter studien och jämfördes med en kontrollgrupp — utan extra pengar.

Mindre slutenvård

– Det visade att många, men inte alla, mådde signifikant allt bättre. Det lilla tillskottet underlättade i livet. Det gällde särskilt ifråga om ångest, depressioner och liknande symtom, säger studiens vetenskaplige ledare Alain Topor, docent på Socialhögskolan i Stockholm.

En annan, mer överraskande iakttagelse var att försökspersonernas behov av sluten psykiatrisk vård minskade kraftigt under studiens gång.

Experimentet bekräftar resultaten i en liknande studie på Yale University i New Haven, USA, i början av 2000-talet.

”Hövligt ointresse”

Forskarna föreslår att våra politiker och myndigheter ska överväga om inte den medicinska behandlingen av psykiskt sjuka bör kompletteras och i vissa fall till och med ersättas med sociala insatser. Rapporten från undersökningen har nyligen överlämnats till Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL).

– Men hittills mest mötts av ”hövligt ointresse”, säger Alain Topor.

Fakta: Mindre slutenvård

Enligt rapporten från Blekinge kompetenscentrum kan förbättrade ekonomiska villkor påverka tillståndet och situationen hos människor med allvarliga psykiska problem som förknippas med deras sjukdom. Forskarna föreslår att sociala insatser bör övervägas som komplement eller alternativ till medicinska insatser.

En effekt bland de hundra Karlskronabor som under nio månader fick en extra 500-lapp i månaden var att antalet personer som vårdades i slutenvård minskade med 30 procent, antalet vårddagar med 32 procent och antalet vårdtillfällen med 38 procent.

Källa: Rapporten ”Pengar, vänner och psykiska problem”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.