Foto: Felipe Morales/ TT Bild

Bättre kondition i medelåldern kan sakta hjärnans åldrande

Uppdaterad
Publicerad

Om man inte håller sig i form som 40-åring kan det leda till en mindre hjärna som åldras fortare när man når 60. Det visar ny amerikansk forskning.

Att det är viktigt träna och hålla sig i form vet de flesta men att dålig kondis i medelåldern faktiskt kan få konkreta effekter på hur din hjärna utvecklas är mindre känt. Amerikanska forskare har bevisat sambandet i en ny studie.

– Många börjar inte oroa sig över sin hjärnhälsa förrän senare i livet, men den här studien tyder på att visst beteende och riskfaktorer i medelåldern kan ha konsekvenser för hjärnans åldrande senare i livet, säger artikelns huvudförfattare Nicole L. Spartano vid the Boston University School of Medicine.

Studien genomfördes på drygt 1200 deltagare som gjorde ett löpbandstest på 1970-talet när gruppens genomsnittsålder låg på 41 år. 1999, när deltagarna var runt 60 år, fotograferades deras hjärnor med magnetkamera och de genomgick kognitiva tester.

Hjärnan åldras snabbare

Resultaten visade att personer som var i sämre fysisk form i medelåldern, och alltså hade ökat blodtryck och hjärtfrekvens efter träning på löpbandet, hade minskad hjärnstorlek senare i livet. De presterade också sämre på de kognitiva testerna. Forskarna såg dessutom att personer som hade högre vilopuls i 40-årsåldern hade minskad blodcirkulation i hjärnan när man tittade på deras magnetröntgenbilder, något som tyder på åldrande i hjärnan.

– Små blodkärl i hjärnan är känsliga för förändringar i blodtryck och kan skadas av dessa skiftningar, som ökar hos personer med sämre kondition. Skador på hjärnans blodkärl kan bidra till strukturella förändringar i hjärnan och kognitiva nedsättningar, säger Nicole L. Spartano.

Liknande svenska resultat

Fysisk träning hjälper inte bara mot kända problem som fetma och diabetes. Allt mer forskning pekar på att även hjärnan tar stryk av att kroppen är i dålig form.

– Det här är ytterligare en studie som stödjer det numera alltmer väldokumenterade förhållandet att nedsatt fysisk kondition på sikt har negativa effekter på hjärnan, säger Anders Wallin, professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet.

På samma institution har forskning gjorts som visar att mönstrande personer som har låg fysisk och intellektuell kapacitet löper en betydligt högre risk för tidig debuterande demenssjukdom.

– Att uppmana till att hålla sig i form i medelåldern kan vara ett viktigt steg mot att försäkra ett hälsosamt åldrande av hjärnan hos befolkningen, säger forskarna bakom den amerikanska studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.