Arkivbild: Kvinna håller sin nyfödda bebis hand. Foto: TT

Bebislycka tack vara nedfryst äggstock som nioåring

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna har fött barn efter att ha blivit gravid med hjälp av vävnad från en transplanterad äggstock, som frystes ner när hon var nio år.

24-åriga Moaza al-Matrooshi föddes med den ovanliga blodsjukdomen beta-thalassemi, som kan vara dödlig om inte den inte behandlas.

Som barn fick hon därför både kemoterapi och en benmärgstransplantation, och eftersom äggstockarna skadas av kemoterapin fick hennes föräldrar välja om deras dotters äggstockar skulle frysas ner, så att hon skulle ha en chans att få barn när hon blev vuxen.

”Mirakel”

Förra året sattes vävnaden från den borttagna äggstocken tillbaka i hennes kropp av ett team danska läkare och i tisdags födde hon en frisk pojke på ett sjukhus o London.

– Det är ett mirakel, säger Moaza al-Matrooshi till BBC.

Unik födsel?

Sedan 2001 har över 60 kvinnor fått sin fertilitet tillbaka med hjälp av nedfryst vävnad från sina egna äggstockar.

Det unika med Moaza al-Matrooshi är att hon tros vara den första som fryst in sina äggstockar innan hon kom in i puberteten och den lyckade födseln ger nu hopp till kvinnor som drabbas av cancer och andra sjukdomar tidigt i livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.